Μακαρονάδα με αγκινάρες (και για μικρούς)
Η σκηνή θύμιζε Sex & the City. Με κρίσιμες, βέβαια διαφορές: Δεν είμαστε στο Μανχάταν, στην Αθήνα είμαστε και δεν μιλάγαμε για σχέσεις αλλά για τα παιδιά μας. Πάντως ήμαστε τέσσερις, η καθεμιά με διαφορετική άποψη, και απολαμβάναμε ένα λάιτ γεύμα σε ένα μοδάτο εστιατόριο. Το θέμα της κουβέντας μας ήταν “παιδί και γεύσεις”. Ψάχναμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα μυήσουμε τα εφηβάκια μας στον θαυμαστό κόσμο της γαστριμαργικής απόλαυσης ή, πιο απλά, θα τα μάθουμε να τρώνε λαχανικά. «Επειδή η κόρη μου δεν τρώει φρέσκια ντομάτα, λιώνω δυο-τρία ντοματάκια, τα ανακατεύω με το λαδόξυδο και περιχύνω με αυτά ό,τι σαλάτα και να φτιάξω» μας εξομολογήθηκε η Άννα. «Εγώ στα γεμιστά βάζω και ψιλοκομμένο κολοκύθι μαζί με το ρύζι», πρόσθεσε η Μαριάνθη. Η Λίβια, η Ιταλίδα της παρέας μας, παρόλο που μένει πολλά χρόνια στην Ελλάδα κρατάει τις συνήθειες της πατρίδας της, γι' αυτό υπάρχει πάντα κάποιο ζυμαρικό στο τραπέζι. «Τα δικά μου παιδιά έμαθαν την βελούδινη γεύση της αγκινάρας ως σάλτσα στις μακαρονάδες». Ως γνωστόν, πρόκειται για ένα λαχανικό που πολύ δύσκολα μπαίνει στο μενού ενός παιδικού γεύματος. Ομως η Λίβια, γνωρίζοντας τις θαυματουργές ιδιότητες της αγκινάρας, αποφάσισε να την μάθει στα παιδιά της. Με τη μεθοδικότητα και την υπομονή που την χαρακτηρίζει βρήκε μια πολύ νόστιμη σάλτσα, γρήγορη και εύκολη. Η δυσκολία της είναι στο καθάρισμα της αγκινάρας που χρειάζεται μια σχετική τεχνική και οπωσδήποτε γάντια γιατί μαυρίζουν τα δάχτυλα καθώς τις καθαρίζεις.
Υλικά
- 3 αγκινάρες
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 ποτήρι του κρασιού λευκό, ξηρό κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
- ½ κιλό ζυμαρικά
- τριμμένη παρμεζάνα
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαΐντανό
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις ξανθύνουν προσθέτουμε της αγκινάρες, αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.
Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό - περίπου ένα ποτήρι - και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες, περίπου 15 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.
Τρία λεπτά πριν κατεβάσουμε το τηγάνι από τη φωτιά προσθέτουμε δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Βράζουμε τα ζυμαρικά και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Σκορδάτες αγκινάρες με μάραθο
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: χειμώνας στο Αιγαίο
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: Φελλίνι για πάντα
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: αντίδοτο στην κακοκαιρία
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: ένας χρόνος bostanistas!
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: σαν χαδάκι σε μάγουλο
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: για ανικανοποίητους
- Καιρός για αγκινάρες: με μοσχάρι αβγολέμονο
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: θυμωμένη και χορτασμένη
- Πατέ με αγκινάρες και σπανάκι
- Αγκινάρες μαρινάτες σε κρασί, ελαιόλαδο, λεμόνι
- Αγκινάρες αλά τούρκα
- Πέντε αστέρια: αγκινάρα, ήρθε η ώρα σου