Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Της Τυρινής: ραβιόλες κυπριακές

της Χρύστας Ντζάνη Συνταγέςζυμαρικά, Κυπριακή κουζίνα, Απόκριες, ραβιόλες

Δάνειο της ιταλικής γλώσσας και προφανώς και της ενετικής κυριαρχίας στο νησί (1489-1571 μ.Χ.), οι ραβιόλες ή ραβκιόλες, στην τοπική διάλεκτο, αποτελούν βασικό πιάτο της κυπριακής κουζίνας στις μεγάλες οικογενειακές συνάξεις.

Photo:  laurenbrennanrocks@Flickr
Photo: laurenbrennanrocks@Flickr

Και δη τις ημέρες που προηγούνται της Καθαράς Δευτέρας, έως την Κυριακή της Τυρινής, όπου είθισται να καταναλώνονται κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα. Η Κυριακή της Τυρινής λέγεται στην Κύπρο και "Σήκωση", επειδή μέχρι πρόσφατα σήκωναν, δηλαδή γιόρταζαν με συγγενείς και φίλους τις Σήκωσες.

Η συνταγή είναι απλή: Αλεύρι, αλάτι και νερό για το ζυμαρικό και χαλούμι, αβγά, δυόσμο για τη γέμιση. Ορισμένοι προτείνουν γέμιση με αναρή, την κυπριακή εκδοχή της μυζήθρας. Είτε τις φτιάξετε με χαλούμι ή με αναρή, η δεύτερη θα χρειαστεί για το σερβίρισμα της ραβιόλας στο πιάτο σας, ως τρίμμα.

Υλικά
Για τη ζύμη

  • μισό κιλό αλεύρι και λίγο ακόμη για πασπάλισμα
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 αβγό
  • 1 χαλούμι τριμμένο
  • 1 ½ κουταλάκι ξηρό δυόσμο

Για το μαγείρεμα - σερβίρισμα

  • ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • τριμμένο χαλούμι
  • τριμμένη αναρή

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σπορέλαιο, το νερό και το αλάτι, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη για μισή ώρα.
Φτιάχνουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε το τριμμένο χαλούμι με το αβγό και το δυόσμο. Για καλύτερη γεύση, βάζουμε αν θέλουμε και αναρή τριμμένη.
Κόβουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια, παίρνουμε το ένα και αφήνουμε τα υπόλοιπα σκεπασμένα. Την ζυμώνουμε στην αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνουμε ένα μεγάλο, λεπτό φύλλο.

Απλώνουμε τη γέμιση ανά διαστήματα, περίπου ένα μικρό κουταλάκι για κάθε ραβιόλα ή αναλόγως του σχήματος που θα χρησιμοποιήσουμε για να κόψουμε τη ραβιόλα (κουπ-πατ, ποτήρι κτλ).
Κόβουμε τις ραβιόλες και τις διπλώνουμε καλά, ώστε να μην υπάρχουν κενά για να φύγει η γέμιση. Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε γέμιση στο μισό φύλλο, να το σκεπάσουμε με το άλλο μισό και μετά να κόψουμε τις ραβιόλες σε σχήματα.

Photo: platodeldiablog.com
Photo: platodeldiablog.com

Σε κάθε περίπτωση, οι έτοιμες ραβιόλες πρέπει να αλευρωθούν καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Photo: platodeldiablog.com
Photo: platodeldiablog.com

Βράζουμε νερό με ζωμό. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τις ραβιόλες και βράζουμε για περίπου 10’-15’.

Για το σερβίρισμα: Τις σουρώνουμε και απλώνουμε μια στρώση στο πιάτο κι από πάνω τριμμένο χαλούμι. Βάζουμε άλλη μια στρώση ραβιόλες κι από πάνω αναρή.

Καλή όρεξη!

Δείτε το προφίλ της Χρύστας Ντζάνη στο protagon.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'