Λαγάνα για γνώστες και προχωρημένους
Μια κι ο καιρός δεν μοιάζει φέτος ιδιαίτερα ευνοϊκός για βόλτες, προσφέρεται όμως για ομαδικές ασχολίες και σίγουρα είναι ιδανικός για μαγειρική με απαιτήσεις από τα χεράκια σας! Ιδού, λοιπόν, η πρότασή μου: Φτιάξτε μια λαγάνα με γεύση από κολοκύθα ή από ντομάτα, αντικαθιστώντας το νερό με πολτό κολοκύθας ψημένης ή, αν δε σας βρίσκεται κολοκύθα, με λιωμένη στο μπλέντερ ντομάτα που θα την πλουτίσετε με λίγο ελαιόλαδο.
Δείτε εδώ τη βασική συνταγή για τη ζύμη ψωμί / λαγάνα και αντί να βάλετε 3 ½ φλιτζάνια νερό, βάλτε:
- 2 φλιτζάνια πολτό ψητή κολοκύθα που θα την λιώσετε στο μπλέντερ ή
- 2 φλιτζάνια λιωμένη ντομάτα concasse και μαζί 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Προσθέστε επιπλέον όσο νερό απαιτείται για να γίνει η ζύμη απαλή, όπως την περιγράφω στη συνταγή.
Και για να σας κάνω τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη, αλλά σίγουρα και πιο νόστιμη, προτείνω να αλείψετε τη λαγάνα από πάνω προτού την βάλετε στον φούρνο με λιβανέζικο ζαατάρ, το μυρωδάτο μίγμα μπαχαρικών που δεν είναι ιδιαίτερα φωτογενές - η λαγάνα μοιάζει σαν λερωμένη με χώμα - αλλά η γεύση του είναι μοναδική και ταιριάζει ιδανικά με τη γλυκιά ζύμη.
Αλλά και σκέτη να την φτιάξετε τη λαγάνα, απλώς πασπαλισμένη με σουσάμι ή με καλό αλάτι και θυμάρι, ρίγανη ή δεντρολίβανο ή ό,τι αρωματικό σας βρίσκεται, το γευστικό σας σπιτικό ψωμί θα είναι μούρλια!