Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κολοκυθοτυρόπιτα για ξαφνικές επισκέψεις

της Μαρίας Βασιλοπούλου-Κοντογεώργη Συνταγέςτυρόπιτα, κολοκύθια, φουρτάλια, ανθότυρο

Κάποιοι φίλοι έρχονται, εμείς αμαγείρευτοι, λέμε να κάνουμε μια φουρτάλια με κολοκύθια ή την ορίτζιναλ με πατάτες. Λέω από μέσα μου «ξανά;». Σκέπτομαι για λίγο και αποφασίζω ότι με λίγα φρέσκα κολοκυθάκια και άνηθο, μαζί με γιαούρτι, ανθότυρο και φέτα, που πάντα βρίσκονται στο ψυγείο μας, να παρουσιάσω μια τραγανή κολοκυθοτυρόπιτα. Έτσι είναι μια καλή αλλαγή στο σκηνικό του ανδριώτικου τραπεζιού που πάντα ήθελε και θέλει τις φουρτάλιες στην πρώτη γραμμή.

Κολοκυθοτυρόπιτα (16 κομμάτια)

Υλικά

  • 8 φύλλα έτοιμη παραδοσιακή ζύμη για ευκολία
  • 4 μεγάλα φρέσκα κολοκύθια
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων
  • 500 γρ. κεφαλλονίτικη φέτα τριμμένη (επειδή ειναι πικάντικη)
  • 200 γρ. κρητικό ανθότυρο κομματάκια
  • 2 φρέσκα αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 100 γρ. γιαούρτι (για πιο ξινή γεύση) αλλιώς εβαπορέ 100 ml
  • ψιλοκομμένο άνηθο όσο θέλουμε
  • λίγο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Το tip της συνταγής είναι:
Αποβραδίς ή κάποιες ώρες πριν ετοιμάσουμε την πίτα, χοντροτρίβουμε τα κολοκύθια με λίγο αλάτι. Τ’ αφήνουμε στο ψυγείο σε τρυπητό ώστε να αφαιρεθεί το νερό και να στραγγίσουν καλά.

Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα βαθύ μπωλ χτυπάμε τ’ αυγά, προσθέτουμε τα τυριά και το γιαούρτι ή τό γάλα, το στραγγισμένο κολοκύθι, τον άνηθο, το αλάτι και τέλος φρεσκοτρίβουμε το πιπέρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψί - για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό του φούρνου σας.

Τοποθετούμε στον πάτο λίγο τσαλακωμένα τα μισά φύλλα για να περνά ο αέρας και να γίνει η πίτα μας αφράτη
αφήνοντάς τα νά εξέχουν λίγο από το ταψί. Τα λαδώνουμε παντού - παντού μ’ ένα πινέλο. Από πάνω βάζουμε ισομερώς τη γέμιση.

Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με πριν: στρώση-στρώση τα υπόλοιπα 4 φύλλα και τέλος γυρίζουμε πρός τα μέσα ό,τι εξέχει από τό ταψί. Χαράζουμε τήν πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνειά της με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε φούρνο 170 βαθμών για περίπου 60 λεπτά ή έως ότου ροδίσει.

Πρίν την κόψουμε, την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και την προσφέρουμε στους ανυπόμονους του σπιτιού που την καλοδέχονται όσο και μια φουρτάλια. Εξάλλου η οικοδέσποινα ειναι "ξένη" και κάνει ό,τι θέλει.

[Η κυρία Μαρία Βασιλοπούλου-Κοντογεώργη είναι φίλη bostanistas]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'