Παιχνίδια με κολοκυθάκια
Βασίλισσες οι μελιτζάνες, αυτοκράτειρες οι ντομάτες, πριγκίπισσες οι πιπεριές αλλά κανείς λαμπρός χαρακτηρισμός δεν στεφανώνει τα κολοκύθια – τουναντίον. “Κολοκύθι βγήκε το πεπόνι” λέμε για να δείξουμε την ανοστιά του. Μα άνοστο το κολοκύθι; μ’ αυτό το χλοερό ανεπαίσθητο άρωμα; Διαφωνώ πέρα για πέρα.
Στο γκριλ με καρύδια
- 1 φλιτζάνι καρύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- στιμμένο λεμόνι (4 - 6 κουταλιές)
- εξαιρετικό ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- 3 πράσα, το λευκό και το χλωρό από το πράσινο μέρος
- 1 κιλό μεγάλα κολοκύθια κομμένα κατά μήκος
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ανάψτε το γκριλ ή τα κάρβουνα (αν έχετε τη δυνατότητα). Κι όσο αυτά πυρώνουν: σε ένα τηγανάκι, πάνω από μέτρια φωτιά, ζεστάνετε τα καρύδια, κουνώντας τα συχνά, για ένα πεντάλεπτο. Θα γίνουν τραγανά και θα τα χοντροκόψετε. Βάλτε τα σε μια βαθιά σαλατιέρα με το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και 4 - 5 κουταλιές ελαιόλαδο. Αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Αλείψτε με ελαιόλαδο πράσα και κολοκύθια, τα αλατοπιπερώνετε και τα απλώνετε στη σχάρα να ψηθούν. Κάθε τόσο τα γυρίζετε. Στο πεντάλεπτο περίπου τα πράσα θα είναι έτοιμα, τα κολοκύθια θα θέλουν ένα δεκάλεπτο συνολικά. Ωραίο είναι όχι μόνο τα πάρουν ωραίο χρώμα αλλά οι άκρες του να καψαλιστούν.
Μεταφέρτε τα σε ξύλο κοπής και κόψτε τα στα γρήγορα σε μικρά κομμάτια-μπουκιές. Κατευθείαν μετά στο μεγάλο σκεύος με τα καρύδια. Πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και δοκιμάστε μήπως θέλουν κι άλλο λεμόνι. Λίγο πιπέρι ακόμη, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν.
(Διασκευή συνταγής από το bonappetit.com)
Στο τηγάνι με κουκουνάρια
- 1 κιλό κολοκύθια κομμένα ροδέλες
- 6 - 7 κουταλιές ελαιόλαδο
- 3 - 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 2 κλαράκια βασιλικό
- 1 κουταλιές κάπαρες, ξεπλυμένες
- 1/3 φλυτζ. κουκουνάρια
- 4 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
- αλάτι και πιπέρι
Με προσοχή γιατί αρπάζουν εύκολα, ροδίστε σε μέτρια φωτιά, μέσα σε ένα τηγανάκι τα κουκουνάρια. Βάλτε το μισό ελαιόλαδο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει ρίξτε τα κολοκυθάκια (κομμένα σε ροδέλες). Ν' ανακατεύετε συχνά για να πάρουν ομοιόμορφα χρώμα. Ένα τέταρτο της ώρας, το χρειάζονται. Πιθανότατα να χρειαστεί να κάνετε το σωτάρισμα αυτό σε δόσεις.
Ψιλοκόψτε και ανακατέψτε σκόρδο, δυόσμο, βασιλικό και κάπαρες. Ένα πολύ μυρωδάτο μίγμα θα προκύψει. Όταν όλα τα κολοκυθάκια χρυσίσουν, τα αλατίζετε, τα ανακατεύετε με το μίγμα των μυρωδικών, το ψημμένο κουκουνάρι και τα ραντίζετε με κάμποσο μπαλσάμικο.
(Διασκευή συνταγής από το alexandracooks.com)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Στο φως των μισοφέγγαρων
- Η μεταμόρφωση των αδικημένων
- Το φεγγάρι στο πιάτο
- Η φέτα όλα τα μεταμορφώνει
- Διατηρούμε τις ποικιλίες της κολοκυθιάς
- Όλα θερινά, μποστανίσια, καραμελωμένα
- Κολοκυθάκια τηγανιτά, αλλιώς: τα εθιστικά
- Κολοκυθένιες τηγανίτες αλλά όχι τηγανητές!
- Ρολά ψητού κολοκυθιού από τον «Ακάκιο»