Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κρεμμυδόπιτα με φέτα και λίγο τραχανά

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςπίτες, ζύμη, κρεμμυδόπιτα, κρεμμύδια, γιαούρτι, πράσα, φέτα, τραχανάς, αυγά, σουσάμι

Έφτιαξα αυτή την κρεμμυδόπιτα πρώτη φορά σε ένα παλιότερο πικ-νικ στο Πεδίο του Άρεως με εκλεκτή παρέα. Την είχα βάλει στο μάτι από καιρό... Φωτογραφία κομμένη δεν υπάρχει, δυστυχώς δεν πρόλαβα! Τα υλικά είναι για ταψί με διάμετρο 34 εκατοστά.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Για τη ζύμη:

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 3/4 από ένα κεσεδάκι ελαιόλαδο
  • 500 γρ. αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1½ κιλό κρεμμύδια (βάρος καθαρισμένα)
  • 2 πράσα, το άσπρο μέρος σε ροδέλες
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 300 γρ. φέτα
  • 7-8 κουτ. σούπας τραχανά (εγώ έβαλα γλυκό)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 αυγό για την επικάλυψη
  • σουσάμι για την επικάλυψη

Διαδικασία

Αρχίζουμε φτιάχνοντας τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο μαζί με το γιαούρτι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το προσθέτουμε σταδιακά.

Ζυμώνουμε (με το χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο) μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι και να πάρουμε μια ζύμη μαλακή. Την τυλίγουμε με σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα. Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες.Το ίδιο κάνουμε και με τα πράσα. Σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό βάζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα, τα τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά φροντίζοντας να μην μείνουν υγρά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, τρίβουμε μέσα το τυρί με τα χέρια μας, προσθέτουμε τον τραχανά, αλάτι με μέτρο -γιατί έχουμε βάλει και τη φέτα- και αρκετό πιπέρι.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την χωρίζουμε σε δυο μέρη, το ένα μεγαλύτερο, και ανοίγουμε φύλλο τόσο μεγάλο όσο να καλύψει τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα.

Το μεταφέρουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, προσθέτουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα. Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο σε μέγεθος ίσο με το ταψί μας και σκεπάζουμε την πίτα. Γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο και δημιουργούμε μικρό κόθρο. Τρυπάμε με πιρούνι σε πολλά σημεία την πίτα και την αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 50 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα ελέγχοντας αν έχει ψηθεί και από κάτω. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την κόψουμε.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Τρώγεται χλιαρή ή και κρύα. Το φύλλο αυτό ανοίγει πολύ εύκολα, αν δεν θέλετε να το φτιάξετε χρησιμοποιήστε ένα φύλλο του εμπορίου κουρού.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'