Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κουταλίτες με κολοκύθι για ούζο στη βεράντα

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςκολοκύθια, κολοκυθοκεφτέδες, κουταλίτες, τηγανίτες, τηγανίτες κολοκυθιού, μεζές, εύκολοι κολοκυθοκεφτέδες

Στις βεράντες και στα μπαλκόνια μας θα την βγάζουμε μάλλον τα φετινά καλοκαιριάτικα βραδάκια, για πολλούς και διάφορους λόγους. Τα τραπεζάκια έξω, τα περιποιημένα λουλούδια και η όμορφη θέα για τους πιο τυχερούς, μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε κάπως και να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας που, ευτυχώς, είναι πάντα εδώ. Από κοντά και τα μεζεδάκια που θα συνοδέψουν τα ουζάκια και τις μπυρίτσες που θα δέσουν την παρέα και θα μας βοηθήσουν να δούμε λίγο πιο αισιόδοξα τα πράγματα.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Τα τηγανητά λαχανικά, σε οποιαδήποτε εκδοχή, είναι από τα πιο συνηθισμένα και αγαπημένα συνοδευτικά κάθε τέτοιου τραπεζιού. Οι σημερινοί κολοκυθοτηγανίτες έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους κολοκυθοκεφτέδες μου, που, όσο κι αν τους λατρεύουμε, θέλουν κάποιο χρόνο και κάποια παραπάνω υλικά. Ετοιμάζονται πολύ εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο, επειδή δεν χρειάζεται να περιμένουμε να στραγγίξει το κολοκύθι. Έτσι, μέχρι κάποιος να στρώσει το τραπέζι, έχουμε φτιάξει και τηγανίσει τους πεντανόστιμους αυτούς τηγανίτες, που εξαφανίζονται στο λεπτό. Κι αν χρειαστεί και δεύτερη δόση, εδώ είμαστε...

Υλικά:

  • 1 μεγάλο κολοκύθι (250-300 gr) ή ανάλογα μεσαία
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 3-4 κλαδάκια μαϊντανός
  • 2-3 φυλλαράκια δυόσμος
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 1 αυγό ολόκληρο ή 2 ασπράδια
  • 3-4 κουταλιές τριμμένο τυρί (προτιμούμε κάποιο πικάντικο, αλλά, αν δεν έχουμε, ό,τι μας βρίσκεται)
  • ½ κούπα αλεύρι (κατά προτίμηση κίτρινο σταρένιο ή ολικής άλεσης)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο για το μείγμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Επί το έργον:

Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη της ντομάτας και, χωρίς να περιμένουμε να στραγγίξει, προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια ή τριμμένο κι αυτό στον τρίφτη της ντομάτας, τα πράσινα, το αυγό ή τα ασπράδια. Αλατοπιπερώνουμε.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Βάζουμε στο μείγμα μας και τη ρίγανη, το τυρί και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε. Το μείγμα μας θα είναι συμπαγές αλλά όχι σφικτό.

Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε ένα τηγάνι και, πριν αρχίσει να καπνίζει, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις βάζουμε σαν τηγανίτες σε κανονικές αποστάσεις. Τους «σουλουπώνουμε» λίγο με το κουτάλι μέσα στο τηγάνι για να γίνουν στρογγυλωποί. 

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Δεν γυρίζουμε πριν τηγανιστούν, περιμένουμε να ροδίσουν από τη μια πλευρά. Τηγανίζουμε και από την άλλη πλευρά και βγάζουμε σε χαρτοπετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε ζεστούς τους κολοκυθοτηγανίτες μας με λίγο λεμόνι ή με μια σάλτσα γιαουρτιού.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Παρατηρήσεις:

  • Αν δεν έχουμε αλεύρι ολικής ή σταρένιο, χρησιμοποιούμε για όλες τις χρήσεις, μισό-μισό με τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι.
  • Χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία (με μέγιστη διαβάθμιση το 9, κατεβάζουμε στο 7), μετά που θα βάλουμε τους κουταλίτες στο τηγάνι, για να προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους.
  • Για να μη ξοδέψουμε πολύ λάδι στο τηγάνισμα, χρησιμοποιούμε μικρό τηγάνι και τηγανίζουμε λίγους-λίγους τους τηγανίτες μας.

*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'