Θράψαλα με φασολάκια και μάραθο
Την περασμένη εβδομάδα, ένα πρωί ο μάραθος στο μποστάνι ήτανε τόσο τροφαντός, που δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο κάλεσμα της ΔΕΛΤΑ να φτιάξω μαραθοκεφτέδες. Σήμερα ο μάραθος είναι πάλι τροφαντός, οπότε μαγειρεύω θράψαλα με φασολάκια και μάραθο. Η ιδέα ήρθε από τον Μπάρμπα Στάθη, όταν ανακάλυψα στον καταψύκτη μια μεγάλη σακούλα με φασολάκια, λίγο μετά από την επίσκεψη στο μποστάνι, όπου είχα μόλις κόψει τον μάραθο. Τα θράψαλα τα είχα προμηθευτεί λίγο νωρίτερα, φρεσκότατα και μοσχομυριστά.
Το κύριο στην ετοιμασία είναι το καθάρισμα των θραψάλων. Υπομονή και προσοχή στην αφαίρεση των εντοσθίων. Άφθονο νερό να φύγουνε τυχόν σωματίδια (π.χ. άμμος), αφαίρεση της εξωτερικής μεμβράνης και κόψιμο σε μεγάλα κομμάτια.
Η παρασκευή είναι απλή και εύκολη.
Σοτάρω κρεμμύδια και σκόρδο με λίγο μαϊντανό, ρίχνω τα θράψαλα να καβουρντιστούν ελαφρά και προσθέτω τον μάραθο.
Αφήνω να μαραθεί για 5 λεπτά και μετά προσθέτω τα φασολάκια και πελτέ ντομάτας.
Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω σιγοψηθεί για 45 λεπτά.
Ξεσκεπάζω, δυναμώνω τη φωτιά για να φύγουνε τα περιττά υγρά, σβήνω και αφήνω να ηρεμήσει για 30 λεπτά.
Σερβίρω με μερλό παρακαλώ ή ένα ωραίο ροζέ. Μην σπαταλήσετε ένα λευκό κρασί με αυτό το πιάτο, δεν πάει! Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο και άκρως οικονομικό! Αφήστε δε που φτουράει κιόλα.
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ