Μεθυσμένη μακαρονάδα
Είναι μια πανεύκολη μακαρονάδα, πολύ νόστιμη και εντυπωσιακή. Τα ζυμαρικά βράζουν μέσα σε σάλτσα από κόκκινο κρασί και ρουφάνε το χρώμα, τα αρώματα και τη γεύση του. Το μαγειρέψαμε στο Οινοποιείο Σεμέλη, με Ορεινό Ηλιο Ερυθρό του 2015, και ήταν πραγματικά απολαυστικό πιάτο. Το ενδιαφέρον είναι ότι, επειδή αυτά τα ζυμαρικά δεν βουτυρώνονται, αλλά βράζουν μέσα σε ελαφριά σάλτσα με λάδι και κρασί, μπορούν να φαγωθούν και χλιαρά.
Υλικά
- 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινη καυτερή πιπεριά τσίλι
- 1½ κούπα (360 ml) κόκκινο κρασί
- 1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
- 1 πρέζα αλάτι
- 50-100 γρ. τυρί τριμμένο, πεκορίνο ή κεφαλογραβιέρα
- 1-2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε νερό και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το αλάτι και τα ζυμαρικά και τα βράζουμε μόνο για 2 λεπτά.
Εντωμεταξύ, σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το λάδι και ρίχνουμε τη σκελίδα του σκόρδου κομμένη σε 3-4 κομμάτια και την καυτερή πιπεριά ή λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι σκόνη. Σοτάρουμε για 5 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο. Αφαιρούμε και πετάμε το σκόρδο, προσθέτουμε το κρασί και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και να δέσει ελαφρά.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, κρατάμε στην άκρη ένα ποτήρι από το νερό, μέσα στο οποίο έβρασαν, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το κρασί ανακατεύοντας με λαβίδα, μέχρι να απορροφήσουν το κρασί για περίπου 2-3 λεπτά. Αν χρειαστούν περισσότερο υγρό, προσθέτουμε λίγο από το δικό τους. Δοκιμάζουμε τα ζυμαρικά (να είναι al dente) και τα σερβίρουμε αμέσως πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό.