Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μηλόπιτα της ανακύκλωσης με ασπράδια

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςμηλόπιτα, αμαρέτι, λικέρ, αμαρέτο, μήλα

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Αυτή η μηλόπιτα της... ανακύκλωσης προέκυψε από την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν κάποια μηλαράκια που βαρέθηκαν να περιμένουν μέσα στο ψυγείο μου, καθώς και τα ασπράδια που περίσσεψαν από κάποια κρέμα ζαχαροπλαστικής που είχα φτιάξει.

Το αποτέλεσμα ήταν μια μηλόπιτα αφράτη, φρουτένια και ελαφριά, με ιδιαίτερο άρωμα, αφού αντί για την κανέλα, που χρησιμοποιώ συνήθως, σκέφτηκα να προσθέσω λικέρ αμαρέτο σπιτικό και μπισκοτάκια αμαρέτι (δείτε τη συνταγή εδώ).

Μηλόπιτα με ασπράδια και αμαρέτο

Δόση: για 8 άτομα

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Υλικά 

  • 3 μήλα μεγάλα, περίπου 600γρ
  • 1/2 λεμόνι, χυμός
  • 125γρ ασπράδια αυγών, από 4 αυγά
  • 75γρ +75γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 10γρ baking powder
  • 100γρ νερό
  • 1 σφηνάκι (30 ml) λικέρ αμαρέτο σπιτικό
  • 75γρ σπορέλαιο,
  • 10 μπισκοτάκια αμαρέτι

Προετοιμασία

Καθαρίστε τα μήλα, κόψτε τα σε φέτες, όχι πολύ λεπτές, και περιχύστε τες με τον χυμό του λεμονιού, για να μην μαυρίσουν όσο στέκονται εκτεθειμένες στον άερα.

Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και την μισή ζάχαρη, σε σφιχτή μαρέγκα.

Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το baking. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη, το νερό, το λικέρ και το σπορέλαιο (χρησιμοποίησα ηλιέλαιο) και αναμείξτε με μία μαρίζ. Προσθέστε στο μίγμα σταδιακά την μαρέγκα, αναμιγνύοντας απαλά με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω.

Αλείψτε με σπορέλαιο μία φόρμα αποσπώμενη με διάμετρο 26 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα. Τοποθετήστε τις φέτες των μήλων όρθιες μέσα στο μίγμα και ακτινωτά. Πασπαλίστε με τα τριμμένα αμαρέτι*.

Ψήστε την μηλόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους  180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Κάντε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα πριν την βγάλετε από τον φούρνο.

Βγάλτε την μηλόπιτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει πριν την ξεφορμάρετε.

Σημείωση

* Μπισκοτάκια αμαρέτι θα βρείτε πλέον και σε σούπερ μάρκετ, αλλά μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε και στο σπίτι με την συνταγή που θα βρείτε εδώ.

* Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'