Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γαρίδες Αμβρακικού τυλιγμένες με κανταΐφι, σταμναγκάθι και σάλτσα Μικρολίμανου

Στεφανίας Ρουμπάκη Συνταγέςγαρίδες, κανταΐφι, σταμναγκάθι, σάλτσα Μικρολίμανου, φέτα, ούζο, κρασί, σεφ Ευστράτιος Καλαθάκης

(photo: Ευστράτιος Καλαθάκης)
(photo: Ευστράτιος Καλαθάκης)

Οι γαρίδες έχουν μεγάλη γοητεία, τις βρίσκεις σχεδόν παντού, είναι διαθέσιμες φρέσκες ή κατεψυγμένες, είναι εύκολες στην προετοιμασία, και φυσικά πεντανόστιμες. Αν, μάλιστα, φωλιάσουν μέσα σε φωλιές από κανταΐφι, σε συνδυασμό με τη σάλτσα Μικρολίμανου, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό για τον ουρανίσκο…

Η κουζίνα εκτιμά ιδιαίτερα τη λεπτότητά τους και την ευελιξία τους στο να ταιριάζουν με πολλά υλικά. Η συγκεκριμένη συνταγή «Τραγανή γαρίδα Αμβρακικού τυλιγμένη σε φύλλο κανταΐφι, με τρυφερό σταμναγκάθι και αρωματική σάλτσα Μικρολίμανου», που μας προτείνει σήμερα ο executive chef Ευστράτιος Καλαθάκης, παρότι είναι γρήγορη και πανεύκολη, δεν της λείπει ο gourmet χαρακτήρας, αφού στο τέλος στολίζουμε το πιάτο και με υπέροχο κρητικό σταμναγκάθι!

Γαρίδες Αμβρακικού τυλιγμένες με κανταΐφι, σταμναγκάθι και σάλτσα Μικρολίμανου

Υλικά

Για 2 άτομα

  • 600 γρ γαρίδες Αμβρακικού
  • 800 γρ σταμναγκάθι
  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι

Υλικά για τη μαρινάδα

  • Μισό λάιμ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρεζα πιπέρι
  • Μισο σφηνάκι ούζο
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 10 φυλλαράκια βασιλικού

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε μόνο τις ουρές τους. Κρατάμε χωριστά και τα κελύφη  που θα τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τον ζωμό. Πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις ετοιμάζουμε για τη μαρινάδα.

Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με το αλάτι, το πιπέρι, το ούζο, το λάιμ, το ελαιόλαδο, τον βασιλικό και ανακατεύουμε ελαφρώς. Στη συνέχεια βάζουμε μια μεμβράνη πάνω από το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Βγάζουμε εγκαίρως το κανταΐφι από το ψυγείο και όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου αρχίζουμε να το ξεμπλέκουμε με απαλές κινήσεις.

Απλώνουμε μία λεπτή λωρίδα από το κανταΐφι στον πάγκο και τυλίγουμε μία γαρίδα. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και σφίγγουμε τη γαρίδα ρολάροντάς τη πάνω στον πάγκο εργασίας. Τυλίγουμε κάθε γαρίδα με κανταΐφι φροντίζοντας να αφήσουμε την ουρά εκτός. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι γαρίδες και το κανταΐφι.

Ζωμός από κελύφη γαρίδας

  • Κελύφη από γαρίδες
  • 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • Λίγο σέλερι
  • 1/2 δαφνόφυλλο

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κελύφη. Αμέσως μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και μισό δαφνόφυλλο . Προσθέτουμε λίγο μαύρο πιπέρι και μια κουταλίτσα του γλυκού πελτέ. Σκεπάζουμε όλα τα υλικά με νερό και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά. Στο τέλος σουρώνουμε, πετάμε τα κελύφη γαρίδας και ο ζωμός είναι έτοιμος.

*Σημαντικό είναι να πετάξουμε τον αφρό που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του βρασμού με τρυπητή κουτάλα.

Παραδοσιακή σάλτσα Μικρολίμανου (θα τη χρησιμοποιήσουμε ως ντιπ)

  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1/2 σκελίδα σκόρδου
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά καυτερή
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ούζο
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρασί
  • 1 γρ (1/4 κ.τ.γλ) αλάτι
  • 1 γρ πιπέρι
  • 1/2 κ.τ.γλ ρίγανη
  • 1 πρέζα δυόσμο
  • 3 ώριμες ντομάτες μεσαίου μεγέθους
  • ½ κ.τ.γλ πελτέ
  • 100 γρ τριμμένη φέτα σκληρή

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη πράσινη και τη καυτερή πιπεριά και σοτάρουμε με το λάδι. Στη συνέχεια σβήνουμε με το ούζο και το κρασί. Αμέσως μετά ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, τη φρέσκια ντομάτα που έχουμε τρίψει προηγουμένως, και ένα ποτήρι από τον ζωμό γαρίδας (που έχουμε βράσει) ώστε η σάλτσα μας να πυκνώσει. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για λίγο και ρίχνουμε τη τριμμένη φέτα (η φέτα θέλουμε να κρατάει, δεν θέλουμε να λιώσει).

*θα περισσέψει λίγη από τη σάλτσα! Μπορείτε να τη φυλάξετε στο ψυγείο και για άλλες συνταγές όπως, π.χ. για γαριδομακαρονάδα.

Και τώρα έφτασε η ώρα να τηγανίσουμε τις γαρίδες

Βάζουμε λίγες γαρίδες σε μία τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε πολύ αργά μέσα στο καυτό λάδι για να μην ανοίξουν. Τηγανίζουμε 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το κανταΐφι. Αφαιρούμε σε ταψί με απορροφητικό χαρτί.

Στη συνέχεια αφού έχουμε πλύνει πολύ καλά τα χόρτα, τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά και είναι έτοιμα. (Θέλουμε να κρατάνε λίγο). Σουρώνουμε τα χόρτα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τέλος στολίζουμε το πιάτο όπως στη φωτογραφία και σερβίρουμε με το ντιπ στο πλάι (σαλτα Μικρολιμανου, για να βουτήξουμε τις γαρίδες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Στεφανίας Ρουμπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'