Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σουβλάκι μαγιάτικου με ασκολύμπρους

Στεφανίας Ρουμπάκη Συνταγές

(photo: Ευστράτιος Καλαθακης)
(photo: Ευστράτιος Καλαθακης)

Ένα υπέροχο και πεντανόστιμο πιάτο, που συνδυάζει θάλασσα και βουνό, καθώς περιλαμβάνει ψάρι και χόρτα, που απολαμβάνουν όσοι το δοκιμάσουν. Τα συγκεκριμένα χόρτα είναι τα αγαπημένα μου και μυρίζουν Κρήτη: Ασκόλυμπρος ή σκολιάμπρι ή σκόλυμος ή ασπράγκαθο ή σταυράγκαθο είναι πέντε ονόματα για το ίδιο χόρτο, δεν τα λες και λίγα…

Όσο για το ψάρι όλοι ξέρουμε πως αποτελεί ένα τρόφιμο άριστης θρεπτικής αξίας. Είναι στενά συνδεδεμένο με την ελληνική διατροφή και παράδοση, και στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής κατέχει σημαντικότατη θέση. Οι μελέτες που έχουν γίνει σε σχέση με τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών δείχνουν πως πρόκειται για μια τροφή πολύ ευεργετική για τον άνθρωπο (σε όποια ηλικία και αν είναι).

Οχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, αφού παρέχει τις απαραίτητες πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα για τον καλύτερο δυνατό κορεσμό. Οπότε όπως καταλαβαίνετε το σημερινό είναι ένα τέλειο πιάτο από τον Executive Chef Ευστράτιο Καλαθάκη.

Σουβλάκι με μαγιάτικο, και ασκολύμπρους

Υλικά

Για τα σουβλάκια του ψαριού

  • 500 γρ φιλέτο μαγιάτικο κομμένο σε κύβους για σουβλάκι
  • 2 καλαμάκια μπαμπού

Για τα χόρτα

  • 500 γρ ασκόλυμπροι
  • 110 γρ ρύζι γλασέ
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 ντομάτα ψιλοκομένη
  • ½ κ.τ.γλ αλάτι
  • ½ κ.τ.γλ πιπέρι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ½  φλ. μάραθο
  • ½  φλ. άνιθο
  • ½ σφηνάκι ούζο
  • 2 κούπες ζωμό ψαριού
  • λιγότερο από ½ κ.τ.γλ σαφράν

Για τη μαρινάδα

  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι, χυμός
  • 1 κ.τ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.τ.γλ. πιπέρι

Για το ντρέσινγκ

  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι, χυμός και ξύσμα  
  • λιγότερο από ½ σφηνάκι ούζο
  • ½ φρέσκια ξεφλουδισμένη ντομάτα
  • 3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας
  • 3 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ μαζί με τα κομματάκια του μαγιάτικου και ανακατεύουμε ελαφρώς. Ύστερα, τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για μια ώρα αφου προηγουμένως το έχουμε σκεπάσει με μεμβράνη.

Τα χόρτα με το ρύζι: Βράζουμε τα χόρτα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Ύστερα σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμυδάκι με λίγο λάδι, στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι για να σοταριστεί και αυτό για 7 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο. Στο τέλος ρίχνουμε το χόρτα, το ζωμό ψαριού, τη ντομάτα το σαφράν, τον άνηθο και το μάραθο. Το αφήνουμε για 20 λεπτά και είναι έτοιμο. Θέλουμε το ρύζι μας να είναι al dente κάτι σαν ριζότο.

Εν συνεχεία...

Περνάμε τα κομματάκια ψαριού που έχουμε μαρινάρει στα ξυλάκια bamboo και δημιουργούμε σουβλάκι (θέλουμε 250 γρ στο κάθε ξυλάκι) . Μπορούμε να πέρασουμε τα κομματάκια μαγιάτικου πρώτα από ένα τηγάνι αντικολλητικό για να πάρουν λίγο χρώμα και να ολοκληρώσουμε το ψησιμό τους μέσα στο φούρνο στους 180οC για 10 λεπτά. Η καρδιά του ψαριού θέλουμε να κρατάει, δεν θέλουμε να στεγνώσει.

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ: Στο μούλτι βάζουμε τη φρέσκια ντομάτα, το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, το ούζο, τα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού και τα φυλλαράκια αρμπαρόριζας. Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να πολτοποιηθούν και να ενοποιηθεί η γεύση τους.

Σερβίρουμε αμέσως τα σουλβάκια του μαγιάτικου συνοδεύοντάς τα με τα χόρτα και το ρύζι και στο πλάι το ντρέσινγκ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Στεφανίας Ρουμπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'