Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καραβιδομακαρονάδα με σάλτσα Mικρολίμανου

Στεφανίας Ρουμπάκη Συνταγέςκαραβιδομακαρονάδα, σάλτσα Μικρολίμανου, executive chef Ευστράτιος Καλαθάκης

(photo: Ευστράτιος Καλαθακης)
(photo: Ευστράτιος Καλαθακης)

Ο executive chef Ευστράτιος Καλαθάκης μάς φτιάχνει μια μακαρονάδα που αναδεικνύει απόλυτα την πρώτη ύλη, καθώς η γεύση της καραβίδας δεν καλύπτεται από άλλα υλικά ούτε «μπουκώνεται» με σάλτσες. 

Έχουμε μια σύνθεση με πρωταγωνιστή ένα εκλεκτό υλικό, στην οποία ένα λαχταριστό ζυμαρικό παίζει ρόλο πολλαπλασιαστή της εμπειρίας.

Απολαύστε τη με ένα δροσερό, ανάλαφρο λευκό κρασί και νιώστε τη θαλασσινή αύρα στο τραπέζι σας.

Με την ίδια σάλτσα μπορείτε να κάνετε φρέσκες γαρίδες, αστακό ή κωλοχτύπα.

Καραβιδομακαρονάδα με σάλτσα Mικρολίμανου

Υλικά για 2 μερίδες

  • 8 καραβίδες φρέσκες
  • 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ή μπούκοβο
  • 1/4 φλ. ούζο
  • 1 κ.τ.γλ. καστανή ζάχαρη
  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκιες ή κονκασέ
  • 2 κ.τ.γλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300 γρ. λινγκουίνι
  • 30 γρ πεκορίνο τριμμένο

Εκτέλεση

Για την καραβιδομακαρονάδα: Καθαρίζουμε το σώμα από τις καραβίδες και αφήνουμε το κεφάλι επάνω. Αφαιρούμε με προσοχή το έντερο.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις καραβίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα. Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά, βγάζουμε τις καραβίδες σε πιατέλα. Προσθέτουμε την καστανή  ζάχαρη  και τις ντομάτες και βράζουμε για 7-8 λεπτά. Ξαναρίχνουμε τότε τις καραβίδες, να βράσουν για 2-3 λεπτά με τη σάλτσα.

Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε με τσιμπίδα. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι για 1 λεπτό, να βράσουν με τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για καραβίδες 12 γαρίδες.

Extra tips επιτυχίας

  • Δεν ξεπλένουμε τα ζυμαρικά μετά το βράσιμο, γιατί χάνουν το άμυλό τους.
  • Δεν λαδώνουμε τα ζυμαρικά μετά το βράσιμο γιατί δεν κολλάει επάνω τους η σάλτσα.
  • Δεν παραβράζουμε τα θαλασσινά γιατί συρρικνώνονται και σκληραίνουν. Λίγα λεπτά είναι αρκετά.

Παραδοσιακή σάλτσα Μικρολίμανου

Υλικά

  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1/2 σκελίδα σκόρδου
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά καυτερή
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ούζο
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρασί
  • 1 γρ. αλάτι
  • 1 γρ. πιπέρι
  • ½ κ.τ.γλ. ρίγανη
  • 1 πρέζα δυόσμο
  • 3 ώριμες ντομάτες μεσαίου μεγέθους
  • ½ κτ.γλ. πελτέ
  • 100 γρ τριμμένη φέτα σκληρή

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη πράσινη και τη καυτερή πιπεριά και σοτάρουμε με το λάδι. Στη συνέχεια σβήνουμε με το ούζο και το κρασί. Αμέσως μετά ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, τη φρέσκια ντομάτα, που έχουμε τρίψει προηγουμένως, και ένα ποτήρι από το ζωμό γαρίδας (που έχουμε βράσει) ώστε η σάλτσα μας να πυκνώσει.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Οταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και βάζουμε μέσα τη τριμμένη φέτα (η φέτα θέλουμε να κρατάει, δεν θέλουμε να λιώσει).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Στεφανίας Ρουμπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'