Κολοκυθοκεφτέδες για παγωμένο ουζάκι
Κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί, ακόμη και όσοι αποφεύγουν τα τηγανητά. Είναι ορεκτικό και συνοδεύει παγωμένο ουζάκι, τσίπουρο ή τσικουδιά.
Υλικά
- 3 κούπες φρέσκο τριμμένο κολοκυθάκι, απαλλαγμένο από τα υγρά του
- 1 κούπα νιφάδες βρώμης
- 1 τριμμένοι κρεμμύδι
- 1 κούπα γραβιέρα τριμμένη
- 2 κουταλιές αλεύρι (και ίσως λίγο παραπάνω)
- άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα, κατά βούληση
- λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (όχι πολύ για μη καλύψει τα υπόλοιπα)
- λίγη μαντζουράνα ψιλοκομμένη και αυτή (όχι πολλή, για τον ίδιο λόγο)
- 1 μεγάλο αυγό (ή δύο μικρά)
- αλάτι, πιπέρι
Τρίψτε τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι και βάλτε τα σ’ ένα σουρωτήρι. Αλατίστε τα με το αλάτι που θα χρησιμοποιήστε για τα κεφτεδάκια - μόνο μ’ αυτό, όχι περισσότερο. Πατήστε καλά με τα χέρια σας να φύγουν όλα τα υγρά.
Βάλτε το μίγμα σ' ένα μπολ και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά κι αν το μίγμα είναι νερουλό, προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα.
Εντωμεταξύ βάλτε ελαιόλαδο σ’ ένα τηγάνι κι αφού ζεσταθεί, αρχίστε να τηγανίζετε κουταλιά-κουταλιά: μ’ ένα κουτάλι της σούπας, δηλαδή, παίρνετε από το μίγμα όσο χωράει η κοιλιά του κουταλιού και το σπρώχνετε να πέσει μέσα στο λάδι.
Ροδοκοκκινίστε τα και από τις δύο πλευρές και μετά ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η κατάκτηση του κολοκυθοκεφτέ
- Κολλιτσάνοι: ανεμώνες για το τσίπουρο
- Κολοκυθάκια τηγανιτά, αλλιώς: τα εθιστικά
- Μελιτζανοκεφτέδες με γιαούρτι και κάρυ
- Τα κρητικά: της γιαγιάς οι κολοκυθοκεφτέδες
- Κολοκυθένιες τηγανίτες αλλά όχι τηγανητές!
- Κολοκύθια ψητά με γιαούρτι: δροσεροί ακόλουθοι
- Όποιος έχει πολλή ρίγανη, την κάνει κεφτέδες
- Πιατάκια για το καρέ του μεζέ
- Χορτοκεφτέδες: οι αμαρτίες της λαϊκής
- Κουταλίτες με κολοκύθι για ούζο στη βεράντα
- Μαραθοκεφτέδες για μεγάλες προσδοκίες
- Κολοκυθάκια: πρώτα κάψα, μετά δροσιά