Η σούπα της Δευτέρας: φασολάδα μεν αλλά...
Με την παραδοσιακή ελληνική φασολάδα δεν διατηρώ αγαστή σχέση. Ίσως γιατί δεν συμπαθώ τη ντομάτα την πολυμαγειρεμένη, ίσως τα καρότα και το σέλινο, ίσως γιατί την έχω κατατάξει στα φαγητά που συνδέονται με ένα σφίξιμο παγωνιάς στο στομάχι. Σαν το λαχανόρυζο δηλαδή. Παλιές ιστορίες. Έλα όμως που πολύ μ’ αρέσουν τα φασόλια. Μόλις συνθλίβονται στα δόντια είναι σα να σου μεταδίδουν πάραυτα δύναμη και ενέργεια. Και μαζί θαλπωρή. Βρήκα αυτή τη σούπα, λοιπόν, και αποζημιώνομαι.
Σούπα με φασόλια και καπνιστό λουκάνικο
χορταίνει 6 πεινασμένους
- 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 350 γρ. καπνιστά χωριάτικα λουκάνικα
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 250 γρ. λαχανίδα ή άλλο ζαρζαβατικό του γούστου σας, κομμένο
- 1 δαφνόφυλλο
- 500 γρ. λευκά, μέτρια φασόλια βρασμένα
- αλάτι και πιπέρι
- τυρί σε ξύσματα
Όλα συμβαίνουν στη μεγάλη κατσαρόλα της σούπας. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά ροδίζω το λουκάνικο, κομμένο ροδέλες. Μόλις πάρει καλό χρώμα, το βγάζω με τρυπητή κουτάλα και το αφήνω παράμερα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περισσευούμενο λίπος.
Στο ζεστό λάδι της κατσαρόλας ρίχνω τις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και τις φέρνω βόλτες για 1 λεπτό προσέχοντας να μη μαυρίσουν. Χύνω στην κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ζωμό (ζεστό ή κρύο δεν κάνει διαφορά, παρά μόνο στον χρόνο του βρασμού που θα ακολουθήσει), τη λαχανίδα και το δαφνόφυλλο. Ανεβάζω τη φωτιά και αφήνω να πάρει βράση και μετά χαμηλώνω πάλι και αφήνω για 5 λεπτά να σιγοβράζουν, με κλειστό το καπάκι του σκεύους, για να αναμειχθούν τα αρώματά τους.
Παράλληλα: βάζω στο μπλέντερ κάμποσα, το 1/3 από τα φασόλια, με το 1 φλιτζάνι ζωμό που έχει απομείνει και τα κάνω πουρέ.
Πίσω στην κατσαρόλα: μόλις ελέγξω ότι η λαχανίδα (ή το άλλο ζαρζαβατικό που έχω επιλέξει, σπανάκι, μπρόκολο π.χ.) έχει μαλακώσει, προσθέτω τα ολόκληρα φασόλια και τον πουρέ των λίγων φασολιών στη σούπα. Προσθέτω και το λουκάνικο που το 'χα στην άκρη. Ρίχνω αλάτι και μπόλικο πιπέρι, αφήνω για λίγα λεπτά ακόμη πάνω στη φωτιά να ζεσταθούν καλά όλα. Αφαιρώ το δαφνόφυλλο και σερβίρω σε ζεσταμένα βαθιά πιάτα πασπαλίζοντας με τυρί. Τι τυρί; Από φέτα σπασμένη με το πηρούνι μέχρι ξύσματα παρμεζάνας ή πεκορίνο.
Προσαρμογή συνταγή και φωτογραφίες: fivehearthome.com.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η σούπα της Δευτέρας: με ψημμένο μπρόκολο & κουνουπίδι
- H σούπα της Δευτέρας: κρεμμυδόσουπα του μπιστρό
- Η σούπα της Δευτέρας: καροτόσουπα μεν, αλλά...
- Η σούπα της Δευτέρας: παριζιάνικη μπιζελόσουπα
- Ιταλιάνικη φασολάδα με μήλα
- Σούπα με πιπερόριζα και πατάτες ιπόμοια
- Η σούπα της Δευτέρας: της Σταχτοπούτας
- Η σούπα της Δευτέρας: με τορτελίνι, σπανάκι, τυρί
- H σούπα της Δευτέρας: αλά τούρκα ή αλ' ιταλιάνα;
- Η σούπα της Δευτέρας: κατακόκκινη και καπνιστή
- Κοπάνα στην κουζίνα για τις γιορτές: Καστανόσουπα
- Μετά τους κουραμπιέδες: σούπα με πράσα
- H σούπα της Δευτέρας: μια ανάσα πριν την άνοιξη
- Φασόλια και ζυμαρικά - και σούπα και μακαρονάδα
- Ροδινά, φασόλια με καρότα, κολοκυθάκι και πιπεριές