Μακαρονάδα για να ισιώσει η μέρα!
Είναι μια απο αυτές τις μέρες που γυρίζεις στο σπίτι κι όλα έχουν πάει στραβά. Το μόνο που θέλεις, κάτι να σε ζεστάνει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ανοίγεις με αποφασιστικότητα το ψυγείο και, επιδεικτικά, δεν ρίχνεις ούτε μια ματιά στο συρτάρι με τα λαχανικά. Αυτά για άλλη μέρα! Είπαμε, το comfort food θέλει θερμίδες για να κάνει τη δουλειά του! Στο δικό μου το ψυγείο, λοιπόν, μια τέτοια μέρα υπήρχε κρυμμένο για να μη προκαλεί ένα χωριάτικο λουκάνικο με πορτοκάλι. «Άνοιξέ το, κόψ' το σαν κιμά και δοκίμασέ το με μακαρόνια» μου είχε πει η Γωγώ, η γυναίκα του Γιάννη (του φοβερού κρεοπωλείου της Καλλιδρομίου όπου και φτιάχνονται αυτά και άλλα εξαιρετικά λουκάνικα) κι από τότε μου είχε γίνει εμμονή η συμβουλή της. Και να που μου δόθηκε η ευκαιρία!
“Καρμπονάρα” λεμονάτη με λουκάνικα
Για 2 άτομα:
- ½ πακέτο πένες
- 2 αυγά
- 1 χωριάτικο λουκάνικο
- ½ έως 1 λεμόνι, τον χυμό
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κουταλιά βούτυρο
Κόβω το λουκάνικο σε πολύ μικρά κομμάτια, περίπου σαν κιμά. Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρω τα κομματάκια του λουκάνικου μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνω να στραγγίξουν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζω σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το χυμό του λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ξύσμα του λεμονιού και 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα. Όταν τα ζυμαρικά βράσουν, κρατάω ½ φλιτζάνι νερό, τα σουρώνω και τα γυρνάω στην κατσαρόλα, πάνω στο ζεστό, σβησμένο, μάτι.
Ανακατεύω το βούτυρο και προσθέτω τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα τα ζυμαρικά. Προσθέτω λίγο από το νερό που έβρασαν για πιο κρεμώδη υφή, ανακατεύω και το τραγανό λουκάνικο (κρατάω λίγο για να πασπαλίσω από πάνω).
Σερβίρω αμέσως με επιπλέον παρμεζάνα και τον μύλο του πιπεριού.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: της θαλπωρής
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: των εραστών
- Κι η Τσικνοπέμπτη έχει μακαρονάδα: με λουκάνικο
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: θυμωμένη και χορτασμένη
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: αντίδοτο στην κακοκαιρία
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: πριν τα πρωτοβρόχια
- «Καρμπονάρα» με παστουρμά
- Πένες αλ' αραμπιάτα, οι καυτερές