Γκρανόλα και γιαούρτι: πρωινό στο βαζάκι
Ιδού το μέγα κόλπο για την πρωινή πείνα: μέρα παρά μέρα ετοιμάζω γκρανόλα που πάει με όλα. Ο όρος (granola ή και granula) εμφανίστηκε στις αμερικάνικες αγορές περί τα τέλη του 19ου αιώνα και αναφερόταν σε τροφές ολικής άλεσης που ψήνονται ώσπου να γίνουν τραγανές. Στην, τρόπον τινά, επίσημη εκδοχή της η γκρανόλα αποτελείται από δημητριακά, μέλι ή καστανή ζάχαρη και ξηρούς καρπούς. Προαιρετικά αρωματίζεται με κανέλα ή μοσχοκάρυδο και, ανάλογα με τα κέφια, της ταιριάζει εξίσου γιαούρτι, γάλα ή, για όσους δεν πτοούνται από τη λίγη ψύχρα, παγωτό. Και φρούτα ασφαλώς, όλα τα φρέσκα κάθε εποχής. Ως παρασκεύασμα είναι η χαρά του αυτοσχεδιασμού: φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα, ξηροί καρποί που ο μάγειρας προτιμά, ως και κομμάτια μαύρης σοκολάτας μπορείς να συμπεριλάβεις. Οι περισσότερες εκδοχές της αξιοποιούν την πολύτιμη και υγιεινή βρώμη - αν όμως λείπει από το νοικοκυριό, πρόβλημα ουδέν: με κάμποσους ξηρούς καρπούς, λίγο μέλι, γιαούρτι και με όσα ταιριαστά υλικά βρίσκονται διαθέσιμα στα ντουλάπια, έχεις ελαφρύ μεν αλλά χορταστικό πρωινό γεύμα.
(Τα υλικά αποτελούν απλώς μία πρόταση, η βρώμη και οι ξηροί καρποί μπορούν να αντικατασταθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις)
- 2-3 κούπες βρώμης
- 1 κούπα με αμύγδαλα
- 1 κούπα με φουντούκια
- μισή κούπα σταφίδες
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 5 κ.σ. μέλι
- ½ κ.γ. κανέλα
- λίγο αλάτι
Αρχικά ζεσταίνω τον φούρνο στους 150 °C. Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα και ταυτόχρονα ζεσταίνω το λάδι σε χαμηλή κατσαρόλα μαζί με το μέλι και τη ζάχαρη. Ανακάτεμα καλό, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω ελάχιστο αλάτι.
Σε ένα αρκετά βαθύ μπολ ανακατεύω δημητριακά και ξηρούς καρπούς - όποια και όσα έχω - εκτός από τις σταφίδες. Προαιρετικά μπορεί να προηγηθεί ένα φευγαλέο πέρασμά τους από τις λεπίδες του μούλτι, ίσα να τεμαχιστούν σε μικρότερα κομμάτια, επουδενί να αλεστούν. Αφού, χωρίς να το πολυσκεφτώ, δοκιμάσω μερικές κουταλιές από την ξηρή σαλάτα, στο ίδιο σκεύος, την περιχύνω με το ζεστό μίγμα μελιού - λαδιού - ζάχαρης ανακατεύοντας ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα.
Απλώνω την υγρή γκρανόλα στο ταψί και την ψήνω για περίπου 20 με 30 λεπτά, ελέγχοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει. Ξεφουρνίζω, την αφήνω να κρυώσει καλά και έτοιμη για σερβίρισμα. Στο βαζάκι τώρα: μια βάση από γκρανόλα και συνεχίζω με αλλεπάλληλα στρώματα από γιαούρτι, μέλι, φρούτα και σταφίδες - οι ποσότητες κατά βούληση.
Μήλο και μπανάνα ταιριάζουν πολύ με το γιαύρτι και την τραγανή βάση. Όση γκρανόλα περισωθεί, αν περισωθεί, την αποθηκεύω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς για βιαστικά τα πρωινά της εβδομάδας.