Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κολοκύθια γεμιστά στον φούρνο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςγεμιστά, κολοκύθια, κολοκυθάκια, κολοκύθια στον φούρνο, κιμάς, ρύζι, λαχανικά, καλοκαιρινά λαχανικά

(photo: Μαρίνα Μαυρομάτη)
(photo: Μαρίνα Μαυρομάτη)

Άκρως καλοκαιρινό φαγάκι τα γεμιστά λαχανικά, αν και είναι δύσκολο να υποφέρεις τον φούρνο, ιδίως αν ζεις σε διαμέρισμα. Ομολογώ ότι τα καλοκαιρινά φαγητά φούρνου τα ετοιμάζω μόνο στο εξοχικό, στο διαμέρισμα στην πόλη τη μόνη ηλεκτρική συσκευή που θέλω να χρησιμοποιώ το καλοκαίρι είναι το ψυγείο...

Τα γεμιστά μας αρέσουν γενικά πολύ. Ιδιαίτερα οι πιπερο-ντομάτες, αλλά και τα κολοκυθάκια. Εμένα με εκνευρίζουν λίγο, γιατί τα κολοκυθάκια, όπως και να το κάνεις, λίγο νερουλιάζουν κατά το βράσιμο στην κατσαρόλα.

Αυτή τη φορά, λοιπόν, σκέφτηκα να τα βάλω στο ταψί και να τα φουρνίσω. Είδα δε και τα πανέμορφα, ολόφρεσκα στρογγυλά κολοκυθάκια πρωί-πρωί στη λαϊκή και δεν άντεξα στον πειρασμό. Αποδείχτηκε εξαιρετική ιδέα! Εγιναν πιο νόστιμα από ποτέ, άσε και που υπολόγισα - νομίζω για πρώτη φορά! - τα υλικά της γέμισης με μαθηματική ακρίβεια, τόσο, που δεν περίσσεψε ούτε ένα σπυρί ρύζι!

Έτσι, παρόλο που δεν το είχα προγραμματίσει, αφού στο blog υπάρχει ήδη συνταγή για γεμιστά κολοκυθάκια (εδώ), κατέγραψα τον τρόπο παρασκευής και σας τον παρουσιάζω.

Υλικά:

  • 10 στρογγυλά κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
  • 600 gr μοσχαρίσιο κιμά (σπάλα) περασμένο μια φορά
  • 2 κίτρινα κρεμμύδια
  • 1 καρότο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 12 κ.σ. γεμάτες ρύζι καρολίνα
  • 1 κ. τσαγιού κύμινο
  • 1 κ. τσαγιού πιπέρι μαύρο τριμμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος

Για το ψήσιμο:

  • ½ φλ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 3/4 φλ. τσαγιού νερό
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι

Προετοιμασία:

Πλύντε τα κολοκυθάκια. Κόψτε το κοτσάνι τους σύριζα, κόψτε από το επάνω μέρος ένα καπάκι και αδειάστε τη σάρκα τους με ένα κουταλάκι ή με το εργαλείο που βγάζει μπαλάκια (παριζιάνικο κουτάλι - cuillère à pommes parisienne). Με την κολοκυθόψυχα έφτιαξα μια πεντανόστιμη «κολομπαρόπιτα» με πολέντα.

Πλύντε καλά το ρύζι, κάτω απο τρεχούμενο νερό, να φύγει το άμυλό του. Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Καθαρίστε και περάστε το καρότο από τον τρίφτη.

Βάλτε το ελαιόλαδο μέσα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε το μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το καρότο και σωτάρετε να μαραθεί. Προσθέστε και το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τέλος τον κιμά. Σωτάρετε καλά τον κιμά, να καβουρντιστεί. Με αυτόν τον τρόπο ο κιμάς δεν θα δίνει την αίσθηση του νερόβραστου.

Προσθέστε το ρύζι και το αλάτι και σωτάρετε μέχρι να αρχίσει το ρύζι να γυαλίζει. Σβήστε με το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας για να μην «πιάσει» στον πάτο, μέχρι να πιει όλο το ζουμάκι του. Κατεβάστε τη γέμιση από τη φωτιά.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Μόλις η γέμιση χλιαρίνει, γεμίστε τα κολοκυθάκια και σκεπάστε το καθένα με το καπάκι του. Τοποθετήστε τα μέσα σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα ταψί φούρνου. Επειδή είχε κενά διαστήματα ανάμεσα στα κολοκυθάκια, έκοψα δυο πατάτες και τα συμπλήρωσα (ήταν καλή ιδέα, οι πατάτες έγιναν πολύ νόστιμες!). Ρίξτε μέσα στο ταψί και το νερό. Περιχύστε τα κολοκυθάκια με το ελαιόλαδο και πασπαλίστε με πιπεράκι και αλατάκι. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή, αν χρησιμοποιήσετε γάστρα, όπως εγώ, με το καπάκι της.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Ψήστε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις. Στον δικό μου φούρνο χρειάστηκαν συνολικά 2 ώρες για το ψήσιμο, τα τελευταία 15 λεπτά αφαίρεσα το καπάκι, για να πάρουν χρώμα. Βγάλτε το φαΐ από τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί μισή ώρα πριν το σερβίρετε. Σερβίρετέ το ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'