Patatas bravas με τον δικό μου τρόπο
Οι patatas bravas ή patatas a la brava, που στα ισπανικά σημαίνει «άγριες πατάτατες», είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συνοδευτικά των ισπανικών tapas. Πρόκειται ουσιαστικά για χοντροκομμένες, σωταρισμένες πατάτες, με γεύση μεταξύ ψητού και τηγανητού, οι οποίες είναι συνήθως αρκετά πικάντικες.
Υπάρχουν διάφορες συνταγές για τις patatas bravas, καθώς ο τρόπος μαγειρέματος ποικίλλει απο περιοχή σε περιοχή. Μερικοί πρώτα βράζουν τις πατάτες και έπειτα τις τηγανίζουν. Συχνά τις περιχύνουν με ένα είδος πικάντικης μαγιονέζας, με σάλτσα ντομάτας ή με μια σκορδάτη σάλτσα αγιολί. Οι δικές μου patatas bravas δεν έχουν σάλτσα και περιέχουν αγαπημένα μου μπαχαρικά.
Για 2 άτομα
Υλικά:
- 500 gr λευκές πατάτες (καθαρισμένες)
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο
- 1 κ.σ. ξύδι λευκό
- 1 κ.σ. νιφάδες ντομάτας
- 1 κ. καφέ μπούκοβο
- 1 κ. καφέ πάπρικα γλυκιά
- ½ κ. καφέ σκόρδο γκρανουλέ
- 1 κ. καφέ κουρκουμά
- αλάτι
Προετοιμασία:
Βάλτε στον μύλο των μπαχαρικών τις νιφάδες της ντομάτας και το μπούκοβο και τρίψτε τα να γίνουν σκόνη. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κύβους μεσαίου μεγέθους (2 εκ.).
Βάλτε το λάδι σε μια σωτέζα με καπάκι και βάλτε την στην φωτιά. Προσθέστε τις πατάτες, σωτάρετε για 5 λεπτά, αλατίστε και σκεπάστε με το καπάκι. Κατεβάστε την φωτιά και αφήστε τες να σιγομαγειρευτούν για 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας πού και πού απαλά.
Όταν οι πατάτες μαλακώσουν, αφαιρέστε το καπάκι, πασπαλίστε με τα μπαχαρικά και προσθέστε το ξύδι. Δυναμώστε την φωτιά και σωτάρετε τις patatas bravas μέχρι να απορροφήσουν την σάλτσα τους.
Σερβίρετέ τες αμέσως!
* Μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με ενα κοφτό κουταλάκι ντομετοπελτέ.
**H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg