Μάφιν με μέλι, αβοκάντο και σοκολάτα
Δεν θα πιστεύουν, όσοι δοκιμάσουν αυτά τα μικρά κέικ, ποια είναι η σύστασή τους. Κι εμείς εκπλαγήκαμε την πρώτη φορά που τα έφτιαξα. Το άκουγα αλλά δεν το πίστευα ότι το αβοκάντο μπορεί να αντικαταστήσει τόσο ικανοποιητικά το βούτυρο.
Η πρώτη μπουκιά συνοδεύτηκε από ένα «Πολύ ωραίο! Αλλά έχει βούτυρο, ε;» . Κανείς δεν μάντεψε την πρώτη ύλη ούτε των κέικ ούτε της σοκολατένιας κρέμας που τα στολίσαμε.
Υπόψη ότι εκτός από τη μεγάλη διατροφική του αξία, το αβοκάντο είναι ο βασιλιάς στη λίστα με τα "15 καθαρά" συμβατικά προϊόντα που δημοσίευσε η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος (EWG). Το κρητικό αβοκάντο, μάλιστα, λόγω του μικροκλίματός μας είναι εξαιρετικής ποιότητας και από τα πιο νόστιμα του κόσμου. Εγώ έχω καταλήξει να το θεωρώ πια ντόπιο υλικό όπως και τα ακτινίδια. Τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκαν τα αβοκάντο τα χρησιμοποιήσαμε μόνο σε πράσινες σαλάτες αλλά τώρα όλο και περισσότερες συνταγές μπαίνουν στο εδεσματολόγιό μας.
Για αυτά τα μικρά κέικ «πάτησα» πάνω σε συνταγές που βρήκα σε διάφορα sites στο διαδίκτυο. Είδα ότι χρησιμοποιείται maple syrup ή σιρόπι αγαύης που είναι πολύ δύσκολο να προμηθευτώ, και πολύ ακριβά για καθημερινή χρήση. Δεν κάνεις δοκιμές με τόσο ακριβά υλικά… Έτσι αντικαταστάθηκαν με εξαιρετικό κρητικό θυμαρίσιο μέλι που το έχω χρησιμοποιήσει και σε άλλες συνταγές αντί maple syrop με πολύ καλό αποτέλεσμα.
Είδα, επίσης, ότι πολλές συνταγές για κέικ με αβοκάντο χρησιμοποιούν σκόνη κακάο αντί σοκολάτας αλλά επειδή είχα στο σπίτι σοκολάτα και τις δυο φορές που έφτιαξα τα κεκάκια, την προτίμησα. Στο μείγμα μάλιστα την έβαλα χωρίς να τη λιώσω όπως προτείνουν οι περισσότερες συνταγές που είδα. Βαρέθηκα για να είμαι ειλικρινής να λερώνω σκεύος για τόσο λίγη ποσότητα… Δεν το απέφυγα στην κρέμα αλλά στο μείγμα του κέικ μια χαρά ήταν και τριμμένη. Σε επόμενη παρασκευή τους θα κάνω κι άλλους πειραματισμούς.
Παρά την πάγια τακτική μου (το ξέρετε όσοι παρακολουθείτε το site), δεν μπορώ να δώσω link για πηγή γιατί είδα αρκετές συνταγές και τελικά αυτή που προέκυψε δεν είναι ίδια με καμιά. Μια αναζήτηση avocado cakes στη google και μια ματιά στις 1-2 πρώτες σελίδες θα σας δώσει όλα τα link που πάτησα! Ευτυχώς έχω αρκετή εμπειρία πια για να κανονίζω τις αναλογίες υγρών-στερεών υλικών στα κέικ.
Έχουμε και λέμε λοιπόν
Υλικά
Για τα 12 μικρά κέικ
- 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο περίπου 200 gr ακαθάριστο
- 220 gr (1,5 κούπα περίπου) αλεύρι
- Λίγο αλάτι
- 5 ml (1 κουταλάκι) σόδα
- 5ml (1 κουταλάκι) μπέικιν
- 125 ml (0,5 κούπα) γάλα
- 80ml (περίπου 1/3 κούπας) ελαιόλαδο
- 240 gr (περίπου 2/3 κούπας) μέλι
- 100gr τριμμένη σοκολάτα
- Ξύσμα κάποιου εσπεριδοειδούς
Για την κρέμα σοκολάτα:
- 1 ώριμο αβοκάντο (περίπου 200gr ακαθάριστο)
- 50-60 gr (2 κουταλιές) μέλι
- 80 – 100 gr σοκολάτα
- 10ml (2 κουταλάκια του γλυκού) κακάο
- Ελάχιστο αλάτι
Για τη διακόσμηση:
- 12 φρέσκες φράουλες ή άλλο μικρό φρούτο ή γλυκό του κουταλιού κατάλληλο για διακόσμηση (κεράσι, φετούλες περγαμόντου ή νεραντζιού ή σύκου).
Επί το έργον:
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καθαρίζουμε το αβοκάντο και αδειάζουμε τη σάρκα του με ένα κουτάλι στο multi. Προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, το γάλα και αλέθουμε μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα.
Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το αλεύρι , τα φουσκωτικά, το αλάτι, το ξύσμα και την τριμμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε το μείγμα του αβοκάντο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε θήκες για μάφιν στο ειδικό ταψάκι και μοιράζουμε με ένα κουτάλι το μείγμα. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 25-30 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για την κρέμα σοκολάτας:
Σε μπεν μαρί βάζουμε την τριμμένη σοκολάτα.
Όταν λιώσει η μισή αποσύρουμε και ανακατεύουμε να λιώσει και η άλλη μισή. Έτσι δεν θα είναι καυτή όταν την προσθέσουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας αλέθοντας μέχρι να γίνουν απαλή κρέμα όλα μαζί τα υλικά στο multi αφού προσθέσουμε και τη λιωμένη σοκολάτα. Γαρνίρουμε τα κέικ μας με την κρέμα και τα στολίζουμε με τις φράουλες.
Παρατηρήσεις:
- Την δεύτερη φορά που έφτιαξα τα κέικ αντικατέστησα ένα μέρος του μελιού με σιρόπι από γλυκό. Πέτυχαν και μ’ αυτήν την παραλλαγή!
- Η κρέμα είναι πολύ νόστιμη και μόνη της, για γαρνίρισμα σε άλλα κέικ ή σαν άλειμμα. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!
- Αν σας βγει πολύ πυκνή προσθέστε λίγο γάλα
- Πολλές συνταγές προτείνουν για άρωμα προσθήκη βανίλιας ή καφέ. Εγώ προτίμησα το άρωμα εσπεριδοειδούς και μάλιστα ξύσμα περγαμόντου που έχω κρατήσει στην κατάψυξη. Νομίζω ότι ταιριάζει πολύ!
*Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη διατηρεί την ιστοσελίδα Κρήτη: Γαστρονομικός περίπλους
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Πέντε αστέρια: με αβοκάντο και τα ρέστα μας
- Προφιτερόλ: απ' τη σοκολάτα στο αβοκάντο
- Η αποθέωση της δροσερής σαλάτας με σολoμό, σπαράγγια και σάλτσα αβοκάντο
- Γουακαμόλε, η πιο αντιπροσωπευτική συνταγή του αβοκάντο και ιδανικό σνακ παραλίας
- Μάφιν με 193 θερμίδες και όλη τη γλυκιά γεύση!
- Βουτιά χωρίς τύψεις στη «μαγιονέζα» με αβοκάντο
- Brunch σημαίνει αλμυρές τηγανίτες με αβοκάντο
- Αβοκάντο με γιαούρτι και βάλε... φαντασία