Φλογέρες ποιμενικής ευωχίας
Η ελληνική κουζίνα είναι ποιμενική. Η εισβολή των γεύσεων από άλλες χώρες και η μόδα δεν έχουν αλλάξει αυτό το βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας. Σήμερα λοιπόν ο ποιμένας θα απολαύσει φλογέρες αλλιώτικες από τις άλλες.
Η συνταγή είναι εύκολη και το πιάτο έχει χαμηλό κόστος, ενώ φτουράει. Ό,τι περισσέψει από γέμιση και ζύμη μπαίνει στον καταψύκτη και χρησιμοποιείται εν καιρώ.
Με τραγανή ζύμη από αλεύρι ολικής αλέσεως και γέμιση αρνίσια συκωταριά ζεματισμένη, ψιλοκομμένη, γλυκό τραχανά, πικάντικη φέτα, σκόρδο, φρέσκο κρεμμύδι, κύμινο, τσιγαρισμένο ξερό κρεμμύδι, σταφίδα και κουκουνάρι.
Σημειώνω ότι πριν ζεματίσω την συκωταριά την έχω βάλει για 10 λεπτά σε ένα λουτρό με μηλόξυδο για να πάρει τα «μπόσικα».
Οι αναλογίες της γέμισης είναι θέμα προσωπικό. Εγώ προτιμώ ένα σχετικά ήπιο μίγμα, ώστε να επικρατεί μια αρμονία και ισορροπία γεύσεων και να μην κυριαρχεί κάποιο στοιχείο με τρόπο που να εκμηδενίζει τα άλλα.
Το πιάτο αυτό είναι πληθωρικό, αφού όλα τα συστατικά έχουν προσωπικότητα και δηλώνουν έντονα την παρουσία τους. Όμως εκείνο που με κατέπληξε είναι το φύλλο, που είναι πεντανόστιμο με το αλεύρι ολικής που χρησιμοποιώ πρώτη φορά σε τέτοιο πιάτο. Οπωσδήποτε χρειάζεται και λάδι στη ζύμη για να είναι τραγανή.
Σερβίρω με κεφίρ και καυτερή πάπρικα, βάζω στο πικάπ την «Ιτιά» και απολαμβάνω τις φλογέρες με συνοδεία αγιωργίτικο κρασί.
* Επαμεινώνδας Κυριακού, Λοστρόμος, έγραψεν εν πλω "JOHN L. MANTA" (Ιανουάριος 1961)
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog Panathinaeos