Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το τέλειο γιουβέτσι με κατσικάκι

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςγιουβέτσι, γιουβέτσι με κατσικάκι, γιουβέτσι στον φούρνο

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Κάποτε (στο πατρικό μου) ήταν ένα φαγητό που εμφανιζόταν τακτικά στο Κυριακάτικο τραπέζι. Τρώγαμε εναλλάξ, κρέας με πατάτες στον φούρνο ή γιουβέτσι ή φρικασέ ή στιφάδο, και σπανιότερα παστίτσιο. Μάλιστα, το είχα συνδέσει και με τον φούρνο της γειτονιάς.

Του πηγαίναμε το ταψί και το πακετάκι με το ζυμαρικό, χωριστά, για να τα βάλει την ώρα που πρέπει, κριθαράκι χοντρό ήταν ή μακαρόνια και το παίρναμε το μεσημέρι λαχταριστό, γιατί όπως και να το κάνουμε άλλη η γεύση στον ξυλόφουρνο και άλλη στον ηλεκτρικό.

Τέλος πάντων το λαχταρούσα καιρό τώρα και αξιώθηκα επιτέλους να το ξανακάνω. Για την περίσταση παίρνω το μπροστινό μέρος (ποδαράκι με λίγο από λαιμό και παϊδάκια) από το κατσικάκι, ένα κομμάτι κρέατος ιδιαίτερα μαλακό και νόστιμο.

Αυτή τη φορά έβαλα και λίγο βούτυρο στο τσιγάρισμα, όπως προτείνει ο φίλος μου Δημήτρης Παπαζυμούρης, που κάνει πάντα εξαντλητικές και επιστημονικές περιγραφές των συνταγών του, είναι και τρομερός λιχούδης, οπότε η επιτυχία είναι σίγουρη (δείτε εδώ τη συνταγή του για γιουβέτσι με μοσχάρι) .

Επίσης στη σάλτσα έβαλα και πράσο, το έχω εφαρμόσει τελευταία, το πράσο πάει παντού μαζί με το ξερό κρεμμύδι, δοκιμάστε το.

Το γιουβέτσι γίνεται φυσικά και στην κατσαρόλα που μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα τα υγρά, είναι όμως πανεύκολο και στον φούρνο. Αρκεί η σάλτσα να είναι πολύ πυκνή, το ταψί να καίει και να προσθέτετε 3 μέρη νερού, που πρέπει να είναι βραστό και ένα μέρος κριθαράκι, ώστε να αρχίζει αμέσως ο βρασμός του ζυμαρικού

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Γιουβέτσι με κατσικάκι

Για 4 πιάτα

  • 1 κιλό κατσικάκι κομμένο σε οκτώ κομμάτια
  • 20 γρ βούτυρο και 30 γρ ελαιόλαδο
  • 1 χοντρό πράσο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 300 ml ζωμός κρέατος (300 ml νερό και μισό βιολογικό κύβο κρέατος)
  • 400 γρ ντοματάκια (1 κονσέρβα)
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγο μπούκοβο (προαιρετικό)
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
  • 250 γρ κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
  • 750 ml βραστό νερό
  • 40 γρ τριμμένο τυρί (κεφαλογραβιέρα)

Εκτέλεση

Πλένω καλά το κρέας και το στεγνώνω με χαρτί κουζίνας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και το λάδι και τσιγαρίζω τα κομμάτια του κρέατος για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν δεν χωράνε απλωτά, τα τσιγαρίζω σε δύο δόσεις. Βγάζω το κρέας σε μια πιατέλα. Ρίχνω στη κατσαρόλα το κρεμμύδι και το πράσο αφού τα ψιλοκόψω και τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες σε 2-3 κομμάτια. Προσθέτω επίσης τη δάφνη τη ρίγανη και το δενδρολίβανο να βγάλουν τα αρώματά τους.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Ρίχνω πάλι τα κομμάτια του κρέατος, σβήνω με το κρασί, προσθέτω τον ζωμό ή το νερό συν μισό κύβο ζωμού κρέατος κατά προτίμηση βιολογικό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το κρέας να βράσει για περίπου μισή ώρα. Προσθέτω τα ντοματάκια (αφού τα πολτοποιήσω στο μούλτι), αλατοπιπερώνω και βράζω με ανοικτό καπάκι σε μέτρια φωτιά ώστε να γίνει μια πολύ πυκνή σάλτσα και το κρέας να ξεκολλάει σχεδόν από το κόκκαλο.  

Εντωμεταξύ προθερμαίνω τον φούρνο στους 220 βαθμούς και το ταψί στο οποίο θα ψήσω το γιουβέτσι. Όταν κάψει καλά το βγάζω, ρίχνω το κρέας με τη σάλτσα, το βραστό νερό και το κριθαράκι και κουνάω το ταψί για να ανακατευτούν τα υλικά.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Το βάζω αμέσως στον φούρνο που επειδή είναι πού ζεστός το φαγητό θα αρχίσει αμέσως να βράζει. Χαμηλώνω τη φωτιά στους 180 βαθμούς, ψήνω για 20-25 λεπτά, βγάζω το ταψί, πασπαλίζω με τριμμένο τυρί και μαϊντανό, το αφήνω λίγο στην άκρη να σταθεί και να λιώσει το τυρί και σερβίρω.

Εμείς συνηθίζουμε να βάζουμε στην άκρη και λίγη πικάντικη μουστάρδα που του πάει τρέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'