Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πώς έγινα μελισσοκόμος

της Χριστίνας Ταχιάου Νέοι αγρότεςμέλι, μελισσοκομία, Νέοι Επιβάτες, Θεσσαλονίκη

Ο Γιάννης Μενδρινός το λέει με όλη του την καρδιά: «λατρεύω τη μέλισσα. Και τα τσιμπήματά της!»

Απόστρατος της Αστυνομίας, βρέθηκε με ελεύθερο χρόνο. «Με ενδιέφερε η κοινωνία της μέλισσας. Διάβασα, ασχολήθηκα και με τη βοήθεια δυο φίλων μου πήρα τις απαραίτητες γνώσεις. Να σου πω δε, ότι ποτέ ένας μελισσοκόμος δε θα πει ότι τα ξέρει όλα. Όσα χρόνια και να ασχολείσαι με τις μέλισσες, πάντα κάτι θα υπάρχει για να μάθεις». Τα πρώτα υλικά που πρέπει να προμηθευτεί ο μελισσοκόμος είναι τα σπίτια των μελισσών, οι κυψέλες. Από κοντά και καπνιστήρι, ξέστρο, μάσκα, χρώματα για να βαφούν τα σπίτια τους. «Και τις μέλισσες πού τις βρίσκεις;» ρώτησα. «Τις μέλισσες τις προμηθεύτηκα από τον φίλο μου. Την άνοιξη αυξάνεται πολύ ο πληθυσμός, είναι φρέσκες οι βασίλισσες κι ο γόνος και είναι η εποχή όπου το μελίσσι χωρίζεται. Ή θα φύγουν μόνες τους και θα κρεμαστούν από ένα κλαδί και θα τις μαζέψει ο σπεσιαλίστας ή θα φροντίσει ο μελισσοκόμος να σπάσει το μελίσσι του στα δυο. Αυτόν τον πληθυσμό συνήθως τον πουλούν».

Ο Γιάννης αποφάσισε να γίνει μελισσοκόμος των πέντε μελισσιών. «Αυτός είναι ο αριθμός που αποφάσισα να συντηρήσω. Ασχολούμαι μαζί με τους φίλους μου εδώ κι ενάμιση χρόνο με τις μέλισσες, έχω κάνει όλες τις δουλειές, έχω τρυγήσει το μέλι, το έχω τυποποιήσει κι είμαι πλέον έτοιμος να το κάνω και μόνος μου».
Προς το παρόν έχει αποφασίσει να μείνει ερασιτέχνης. Αργότερα, θα δει. Ο μεγάλος του πόθος, ωστόσο, είναι να ασχοληθούν ο γιος ή η κόρη του με τον πρωτογενή τομέα. Ελπίζει να τους εμφυσήσει το πάθος για την οικολογία, όπως συνέβη σε εκείνον από τον παππού του.
Κρατά τα μελίσσια στο κτήμα ενός φίλου του στους Νέους Επιβάτες, έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Δε χρειάζεται να τα μετακινήσει, όπως λέει, γιατί υπάρχει άφθονη τροφή εκεί.
«Όταν χρειαστεί να σπάσω τον πληθυσμό, θα τον δώσω σε εκείνον».

Απ’ ό,τι λέει, δεν απαιτείται καθημερινή ενασχόληση, ωστόσο τα επισκέπτεται. Από τις 19 Απριλίου που τα τοποθέτησε, η τελευταία του εποπτεία έδειξε ότι τα πράγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.
«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Ιούλιο θα πρέπει να αναγκαστώ να πάρω το μέλι ή να προχωρήσω σε εγκατάσταση δεύτερου ορόφου».
Με την αρχική σύμφωνη γνώμη 15 κρατών μελών της ΕΕ, τη Μεγάλη Δευτέρα άνοιξε ο δρόμος για την απαγόρευση τριών παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται σε συνηθισμένες καλλιέργειες όπως ελαιοκράμβη, βαμβάκι, ηλιοτρόπιο και καλαμπόκι και θεωρούνται βλαπτικά για τον πληθυσμό των μελισσών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Νέοι αγρότες'