Αρνί στο μαστέλο
Το μαστέλο, ο μεγάλος πήλινος σιφνέικος «κουβάς» κάνει το πιο νόστιμο αρνί. Τύφλα νάχει το σουβλιστό, που έτσι κι αλλιώς εμάς τουλάχιστον δεν μας ενθουσιάζει.
Χρειάζεστε βέβαια μαστέλο, το μεγάλο πήλινο σκεύος από τη Σίφνο που δεν είναι γυαλωμένο ούτε έχει καπάκι.
Χρειάζεστε επίσης ένα καλό φούρνο με ξύλα, όχι από κείνους τους προ-κατ της πίτσας, αλλά καλοφτιαγμένο, που να κρατάει τη θερμοκρασία.
Το μαστέλο χωράει περίπου 6-7 κιλά αρνί ή κατσίκι κομμένο σε κομμμάτια.
Εμείς μαρινάρουμε το κρέας από την προηγούμενη με μπόλικο σκόρδο, θυμάρι, ρίγανη, λάδι, κόκκινο πιπέρι και κρασί.
Αποβραδίς βυθίζουμε το μαστέλο σε νερό να μουλιάσει και να απορροφήσει.
Στον πάτο στρώνουμε κομμάτια κληματόβεργες, κλαδιά από χαρουπιά, σχοίνο, δεντρολίβανο, θυμάρι. Πάνω τοποθετούμε τακτικά τα κομμάτια, έτσι που να χωρέσουν σφιχτά (τα κρέατα «μαζεύουν» καθώς ψήνονται), τα αλατίζουμε και τα πιπερώνουμε.
Περιχύνουμε με ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί.
Από πάνω βάζουμε κλαδιά δεντρολίβανο, θυμάρια, δάφνη και τελειώνουμε με μια καλή στρώση από φρέσκα μάραθα.
Σκεπάζουμε με διπλό αλουμινόχαρτο, του κάνουμε μερικές τρύπες πάνω με σουβλί και το βάζουμε στη μέση του καλά ζεσταμένου φούρνου, όπου το αφήνουμε τουλάχιστον για τρεις ώρες - και περισσότερο να μείνει δεν πειράζει. Οι φούρνοι με ξύλα σιγά σιγά κρυώνουν, άρα πολύ δύσκολο να παραψηθεί.
Μη κάνετε τη βλακεία να ανοίγετε να τσεκάρετε χάνοντας την πολύτιμη θερμότητα του φούρνου.
Έχετε πίστη. Μια χαρά θα γίνει!