Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κυπριακά κουλούρια Μεγάλης Παρασκευής

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςνηστεία, κουλούρια, Κύπρος, μαχλέπι

«Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτά τα κουλούρια, έρχεται πάντα στο μυαλό η εικόνα της γιαγιάς μου στην Kύπρο να τα πλάθει τη Μεγάλη Παρασκευή». Κάπως έτσι ξεκίνησε η Έφη να μου λέει τη συνταγή για αυτά τα πεντανόστιμα κυπριακά κουλούρια, που είναι γεμάτα μυρωδιές και χωρίς καθόλου λάδι. Απολύτως νηστίσιμα.

Photo: marios_h@Flickr
Photo: marios_h@Flickr

Τα κουλούρια της Μεγάλης Παρασκευής

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι (κοφτό)
  • ½ κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
  • ½ κ.γ. μαστίχα (κοφτή)
  • 3-4 κ.σ. ζάχαρη
  • 500 γρ. χλιαρό νερό
  • 250 γρ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο (αν σας αρέσει η γεύση του)
  • ½ κουταλάκι κανέλα

Αυτή τη φορά ξεκινάμε από το διακοσμητικό μέρος της συνταγής. Πλένουμε το σουσάμι και τον γλυκάνισο, τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα ή σε ένα ταψί (το σουσάμι και ο γλυκάνισος πρέπει να είναι νωπά για να κολλήσουν πάνω στο ζυμάρι). Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη ζύμη μας.

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλάτι, το μαχλέπι και τη μαστίχα και αμέσως μετά το αλεύρι σιγά-σιγά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης. Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε 7 περίπου κομμάτια και πλάθουμε μπαστουνάκια (περίπου 25 εκ.).

Τα τυλίγουμε στο μίγμα σουσάμι-γλυκάνισος και κόβουμε καθένα από αυτά λοξά, σε φέτες. Ενώνουμε ξανά το ρολό ως εξής: αφήνουμε τις δυο άκρες του ως έχουν και τα υπόλοιπα κομμάτια τα ενώνουμε αντίθετα, δηλαδή περιστρέφουμε το καθένα και την μεγαλύτερή του πλευρά την κολλάμε με τη μικρότερη του επόμενου. (Εναλλακτικά και απλούστερα μπορούμε να χαράξουμε λοξά κάθε μπαστουνάκι μέχρι κάτω χωρίς όμως να κόψουμε σε φέτες και να συνεχίσουμε).

Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα ή με μεμβράνη τροφίμων και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν (θα χρειαστεί περίπου μιάμιση ώρα).

Photo: marios_h@Flickr
Photo: marios_h@Flickr

Μόλις είναι έτοιμα, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα (χρειάζονται περίπου 35-40 λεπτά).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'