Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χουνκιάρ πριν το τέλος του κόσμου

του Άρη Τσανακλίδη Μαγειρικές ιστορίεςχουνκιάρ μπεγερντί, Bolongo Bay, Καραϊβική

Αν θυμάμαι καλά ήταν αρχές Σεπτεμβρίου 1979. Αυτόν τον καιρό βρίσκομαι με τον αδερφό μου, Δημήτρη, στην Καραϊβική και έχουμε αναλάβει τις τύχες του εστιατορίου Watergate Terrace στο Bolongo Bay του St Thomas. Προερχόμενος από το Ακρωτήρι Βέρντε και αποκτώντας συνεχώς μεγαλύτερη ένταση στα αφιλόξενα νερά του Ατλαντικού ο τυφώνας David, ο μεγαλύτερος του εικοστού αιώνα, ήταν προ των πυλών.

Photo: ilkeskitchen.com
Photo: ilkeskitchen.com

Οι πυρετώδεις ετοιμασίες των κατοίκων του νησιού για να τον αντιμετωπίσουν μας είχαν αφήσει παγερά αδιάφορους, μη έχοντας ξανά εμπειρία για το πόσο καταστροφικός μπορεί να είναι ένας τυφώνας. Αντί να κάνουμε προετοιμασίες θωρακίζοντας την περιουσία μας, με την υπεροψία του πρωτάρη, την προηγούμενη της ημέρας που ήταν προγραμματισμένο να χτυπήσει το νησί, ετοιμάζαμε το «τελευταίο δείπνο» - όπως το ονομάζαμε χαριτολογώντας.

Λόγω των ελλείψεων που υπήρχαν στο νησί την τελευταία εβδομάδα, τα μόνα που είχαν μείνει στο εστιατόριο ήταν 6 εξαιρετικά φιλέτα, 5-6 τομάτες και μερικές μελιτζάνες. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω ένα χουνκιάρ μπεγερντί και να το συνοδεύσω με μερικά μπουκάλια Gigondas από τον Ροδανό.
Περιττό να σας πω ότι, αφού φάγαμε αυτό το νοστιμότατο φαγητό ακούγοντας στη διαπασών Πρόδρομο Τσαουσάκη και πίνοντας όλο το κρασί, αποκοιμηθήκαμε σαν μωράκια χωρίς έγνοια στο μυαλό μας και τα ξημερώματα ο David πέρασε ένα χιλιόμετρο μακριά μας καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα του! Μάλλον μας λυπήθηκε ή ενέκρινε τον τρόπο που τον αντιμετωπίσαμε!

Χουνκιάρ μπεγερντί

  • 1 κιλό φιλέτο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 κιλό ντομάτες ξεσποριασμένες και περασμένες απο τον τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι επίσης περασμένο από τον τρίφτη
  • αλάτι και πιπέρι
  • 5 μελιτζάνες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό γάλα εβαπορέ
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ σχεδόν καίγοντας την κάθε μεριά τους, ώστε να αποκτήσουν καπνιστή γεύση.

Κόβουμε το φιλέτο σε κύβους και το σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο προσθέτοντας στη συνέχεια το κρεμμύδι, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε, αφού προσθέσουμε το θυμάρι και το δαφνόφυλλο, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Στο γουδί λιώνουμε τις μελιτζάνες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το γάλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε το κρέας στο μέσο του πιάτου και γύρω γύρω τον πουρέ μελιτζάνας.

Πρόσφατα άρθρα του Άρη Τσανακλίδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'