Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

H μακαρονάδα της Πέμπτης: για λεπταίσθητους

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρόνια, λεμόνια, tagliolini al limone

Είναι σαν υποψία, σαν αεράκι που έρχεται και μετά δεν υπάρχει. Φευγαλέα, λεπτότατα τα αρώματα. Όλα στις μύτες, ακροποδητί, να μη κυριαρχεί τίποτα, να μη καλύπτει. Ήσυχα, σχεδόν ψιθυριστά.
Μα μιλάμε για φαγητό και δη για μακαρονάδα; Φυσικά: ταλιολίνι (ή λεπτά σπαγγέτι) με λεμόνι.
Για λεπταίσθητους και απαιτητικούς στις περιπέτειές τους.

Photo: cucinaconvaleria.blogspot.gr
Photo: cucinaconvaleria.blogspot.gr

Ταλιολίνι με λεμόνι
για 4

  • 500 γρ. φρέσκα (κατά προτίμηση) ταλιολίνι
  • χυμό και και ξύσμα από 2 καλά, ζουμερά ακέρωτα λεμόνια
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 κουταλιές καλό ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρέμα ή μαλακό φρέσκο κατσικίσιο τυρί
  • παρμεζάνα τριμμένη
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι και λευκό (κατά προτίμηση) πιπέρι

Ας επιλέξουμε τι είδος ζυμαρικού θα γευτούμε. Αν είναι φρέσκα, ο χρόνος βρασμού είναι ελάχιστος, αν είναι τα στεγνά, είναι λίγο παραπάνω (όσα λέει το κουτί τους και 1-2 λεπτά κατ’ εμέ λιγότερο).
Σε κάθε περίπτωση η ετοιμασία της σάλτσας είναι και αυτή ολιγόλεπτη και απλούστατη.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε βούτυρο και ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να λιώνει το βούτυρο προσθέτουμε το ξύσμα από τα λεμόνια (προσοχή! καθόλου από τη λευκή σάρκα της φλούδας!) και το αφήνουμε ανακατεύοντας απαλά για 1 λεπτό. Όχι παραπάνω, επ’ ουδενί! Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι από το αλατισμένο νερό μέσα στο οποίο παράλληλα βράζουν τα μακαρόνια μας και τον χυμό των λεμονιών. Δυο λεπτά αρκούν.
Βάζουμε την κρέμα (ή το τυρί) και μια κουταλιά ακόμη από το νερό των μακαρονιών. Ίσα που να λιώσει το τυρί ή να αναμιχθεί καλά η κρέμα. Άσπρο πιπέρι, αλάτι.

Γρήγορα να συναντήσουν τα λινγκουίνι την σάλτσα τους. Ψιλοκομμένος μαϊντανός και άφθονη παρμεζάνα.
Κλειστά μάτια ή έστω μισόκλειστα, σαν γρίλιες, για να περνάει το βλέμμα των ομοτράπεζών μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'