Η νύφη, οι πέτρες κι οι μεταμορφώσεις
Αφότου έγινε η Εγνατία οδός, μου καρφώθηκε μια ιδέα στο μυαλό: ότι ναι μεν, ποιότητα ζωής είναι να φτάνεις από τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα σε δυόμιση ώρες αντί για τις 5 με 6 που χρειαζόσουν κάποτε, ωστόσο αληθινή ποιότητα ζωής είναι να έχεις τον χρόνο και τη διάθεση να κάνεις την παλιά διαδρομή, μέσω Καλαμπάκας και Κατάρας. Να νιώθεις τις εναλλαγές της θερμοκρασίας, να ζαλίζεσαι στις στροφές προσπαθώντας να αποτυπώσεις την ασύλληπτη ομορφιά του υψόμετρου, να ονειρεύεσαι την περιοχή χιονισμένη βλέποντας τους στύλους που μετρούν το ύψος του χιονιού.
Πρόσφατα χάρηκα τη διαδρομή για το Παρανέστι Δράμας όταν πηγαίναμε για τη γιορτή της ανταλλαγής σπόρων στο Πελίτι. Πήγαμε από Σέρρες, κάνοντας περισσότερα χιλιόμετρα, αλλά μας άρεσε περισσότερο το τοπίο. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη κάναμε μια παράκαμψη: διασχίσαμε τον δρόμο ανάμεσα στις δυο λίμνες (Μικρή Βόλβη και ό,τι έχει απομείνει απ’ την πολύπαθη λίμνη Κορώνεια) κι επιστρέψαμε από την παλιά εθνική οδό, προκειμένου να δούμε ένα μνημείο της φύσης για το οποίο άκουγα για πρώτη φορά αλλά ο οδηγός γνώριζε από παλιά: τις Νυμφόπετρες.
Ήξερα το χωριό Νυμφόπετρα αλλά όχι τις «πέτρες του σκανδάλου», τους εντυπωσιακούς και απόκοσμους πετρώδεις γεωλογικούς σχηματισμούς. Τεράστιες πέτρες, παραμυθένιες, στέκονται ακίνητες χιλιάδες χρόνια κοντά στη λίμνη Μικρή Βόλβη. Το τοπίο της λίμνης είναι υπέροχο ενώ τα νερά της και οι άνεμοι την καθιστούν ιδανική για surf. Ο θρύλος φυσικά δε δέχεται τη λογική των γεωλογικών σχηματισμών από άλατα. Επιμένει ότι μια νύφη δέχτηκε κατάρα από την ίδια της μητέρα της, επειδή κάτι ξέχασε να κάνει σύμφωνα με τη γαμήλια παράδοση, με αποτέλεσμα όσοι παρέστησαν στο γάμο να μεταμορφωθούν σε πέτρες.
Ευχάριστη έκπληξη όμως ήταν η μεταμόρφωση του χώρου. Πρόσφατα ο δήμος Βόλβης τον μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πάρκο, με παγκάκια και μονοπατάκια. Τον κοιτούσαμε και δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να ήταν τόσο όμορφος και τόσο άγνωστος στους Θεσσαλονικείς, τόσο κοντά στην πόλη. Ήταν μεσημέρι Σαββάτου με ανελέητο ήλιο κι αφόρητη ζέστη, οπότε ο χώρος ήταν έρημος. Ωστόσο, σε πιο νορμάλ ώρα, μοιάζει ιδανικός για παιδιά, για βόλτα με ποδήλατα, για πικ νικ ρομαντικό ή οικογενειακό, για διάβασμα ή απλώς για άραγμα μέχρι να αδειάσει το μυαλό.
Στη Νυμφόπετρα φτάνετε ακολουθώντας την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, μετά τα Λαγκαδίκια. Απολαμβάνοντας το τοπίο, μπαίνοντας σε χωματόδρομους, βλέποντας λουλουδιασμένους κήπους και χαζεύοντας όσα προσφέρονται απλόχερα από τη φύση. Με το πάσο σας. Αν πάλι βιάζεστε, μη πάτε. Δεν είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς.