H μακαρονάδα της Πέμπτης: των Πανελλαδικών
Την ονόμασα «μακαρονάδα των Πανελλαδικών» και όχι τυχαία. Για την καλή ψυχολογία των μαθητών - το λένε όλοι οι ειδικοί - πρέπει οι μαμάδες την περίοδο της απαιτητικής και σκληρής δοκιμασίας να μαγειρεύουν στα παιδιά τα φαγητά που τους φτιάχνουν τη διάθεση και αυτή η μακαρονάδα είναι η ιδανική. Η Αργυρώ (κόρη της φίλης μου της Νίκης που με έμαθε να την μαγειρεύω) ξεκαθάρισε στη μαμά της από την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών, πως θέλει να της μαγειρεύει τη μακαρονάδα της κάθε μέρα για να έχει έμπνευση. Εγώ εξετάσεις δεν δίνω αλλά... βρήκα μια ανάλογη δικαιολογία για τον εαυτό μου ώστε να την φτιάχνω τουλάχιστον μια φορά την εβδομαδα.
Από την ημέρα που την δοκίμασα δε θέλω άλλη μακαρονάδα στο πιάτο μου. Ξέχασα το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια και περιορίστηκα στα βασικά. Κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πλατύφυλλο βασιλικό και σκόρδο.
Υλικά
- ένα κιλό κόκκινες ζουμερές ντομάτες
- ένα ματσάκι πλατιά φύλλα βασιλικού
- ένα κεφαλάκι σκόρδο
- ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
- παρμεζάνα
- ½ κιλό μακαρόνια
Κόβουμε στη μέση και στίβουμε μία - μία τις ντομάτες ώστε να φύγουν τα σποράκια. Στη συνέχεια τις τρίβουμε με τον τρίφτη μέσα στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε τη σάλτσα.
Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού ολόκληρα ή ψιλοκομμένα, βάζουμε το σκόρδο, ρίχνουμε το αλάτι (είναι βασικό να αλατίσουμε από την αρχή γιατί αυτό θα βοηθήσει να βγάλει τα νερά της η ντομάτα).
Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το καπάκι για ένα μισάωρο ενώ στο ενδιάμεσο έχουμε προσθέσει τη ζάχαρη (επίσης πολύ βασικό για τη γεύση της σάλτσας). Λίγο πριν κλείσουμε την εστία ρίχνουμε μισό ποτηράκι λάδι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για ένα πεντάλεπτο ώστε να δέσει η σάλτσα.
Στο μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βράσει σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια τα οποία αν θέλουμε βουτυρώνουμε. Στο πιάτο τρίβουμε παρμεζάνα, ή όποιο τυρί της επιλογής μας, πάνω από τα μακαρόνια, ρίχνουμε πιπέρι, τη σάλτσα και απολαμβάνουμε τη μακαρονάδα μας στο γραφείο, τον καναπέ ή το κρεβάτι...