Οι θησαυροί των σκουπιδιών
Διαβάζοντας κάποιος φίλος το άρθρο εδώ, στους bostanistas, σχετικά με τα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν γλάστρες με πήρε τηλέφωνο: «Να δεις το ανθοπωλείο "Μη με λησμόνει" και τις ανθοσυνθέσεις του. Χρησιμοποιεί οποιοδήποτε παλιό αντικείμενο, φαινομενικά άχρηστο».
Πήγα. Μέσα στη Στοά Μπεζεστένι, είχα δει πολλές φορές το «Μη με λησμόνει» αλλά δεν είχα παρατηρήσει με πόση μαεστρία οι ιδιοκτήτριές του δίνουν ζωή σε παλιά καλάθια, σκεύη κουζίνας, μπαούλα, βαλίτσες, ράφια, βάζα, χαρτοκιβώτια, κλουβιά, κομμάτια ξύλου, πέτρες, άχυρο, μπουκάλια, πιατάκια - σε οτιδήποτε. Αντικείμενα που μπορούν να βρεθούν στα σκουπίδια γίνονται ιδανικό σκηνικό για διακόσμηση.
Από κοντά παντού φυτά, φρέσκα και, κυρίως, αποξηραμένα. Καρποί που διατηρούνται αναλλοίωτοι για πολύ καιρό, όπως ρόδια ή κρεμμύδια, παίζουν άνετα το ρόλο του μπιμπελό. Όπως και κηρήθρες κυψελών, κομμάτια από καλαμιές, κούτσουρα, φακελάκια τσαγιού, λαμπάδες, ψάθινα καπέλα...
Είναι τόσο απλό και τόσο γοητευτικό! Για να μη πούμε και τη μαγική λέξη: ανέξοδο! Εάν το περιβάλλον μας μας κουράζει, μπορούμε κάλλιστα να το ανανεώσουμε τσάμπα. Αρκεί να υπάρχει διάθεση και φαντασία. Κι αν διάθεση δεν υπάρχει ας είναι το αγώι που θα ξυπνήσει τον αγωγιάτη. Μπορούμε να αρχίσουμε τη δουλειά ανόρεχτα, κάπως σαν αγγαρεία και, στην πορεία, να διαπιστώσουμε πόσο ευεργική είναι για τη διάθεσή μας η δημιουργία.
Ακούγεται κοινότοπο αλλά είναι όντως δυνατόν, τίποτα να μη πηγαίνει χαμένο.
Ανθοπωλείο «Μη με λησμόνει», Στοά Μπεζεστένι, Θεσσαλονίκη