H μακαρονάδα της Πέμπτης: για παθιασμένους
Οι παθιασμένοι θέλουν κάτι κόκκινο στη μακαρονάδα τους, αλλά να μην είναι από ντομάτα. Θέλουν κάτι λίγο αψύ που να χτυπιέται με τη δική τους φλόγα. Θέλουν και γλύκα, θέλουν και άρωμα. Θέλουν και να χορτάσουν. Οι παθιασμένοι τα θέλουν όλα. Και ορθώς.
Μακαρονάδα με πέστο από ψημένες κόκκινες πιπεριές
- 4-5 κουταλιές της σούπας πέστο
- 120 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 500 γρ. σπαγγέτι
- φρέσκο βασιλικό
- αλάτι για το νερό όπου θα βράσουν τα μακαρόνια
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πέστο - 1 βαζάκι
- 3 κόκκινες τροφαντές πιπεριές
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια
- ελαιόλαδο
- ¾ φλιτζανιού βασιλικό χλωρό
- αλάτι και πιπέρι
Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου τις πιπεριές. Τις γυρνάμε από όλες τις πλευρές μέχρις ότου μαυρίσει η φλούδα τους και αρχίσει να σκάει. Μαλακώνουν καλά, τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις ανοίγουμε στη μέση, πετάμε σπόρους και κοτσάνι και τις ξεφλουδίζουμε. Δεν τις βάζουμε κάτω από νερό.
Περνάμε για λίγο τα κουκουνάρια από το μαντεμένιο καυτό τηγάνι ίσα να πάρουν χρώμα. Περιμένουμε να κρυώσουν.
Η συνέχεια είναι απλούστατη: βάζουμε σκόρδο, πιπεριές, βασιλικό και κουκουνάρια στο θαυματουργό «μούλτι». Λιώνουμε προσθέτοντας λάδι ώστε να γίνει μια σφικτή πάστα.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Η μακαρονάδα:
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό, κατά τα ειωθότα, τα σπαγγέτι μας, να κρατάνε λιγουλάκι (1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας).
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις κουταλιές του πέστο μαζί το τυρί, να μεταβληθούν σε ροδαλή, μοσχομυριστή κρέμα. Προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές από το κοχλαστό νερό των μακαρονιών ώστε να αφρατέψει κάμποσο.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε κεφάτα και αρωματίζουμε με τα φυλλαράκια του βασιλικού. Πιπέρι τελευταίο. Πάθος, ακατάβλητο.