Η αγελαδίτσα λιώνει για ροδάκινα
Τις θυμάστε τις αγελαδίτσες; Τις καραμέλες γάλακτος, τις τυλιγμένες σε χρυσόχαρτο με σήμα την αγελάδα; Ήταν μαλακές και έλιωναν σιγά-σιγά, αφήνοντας μια υπέροχη γεύση, γαλατένια και βουτυρένια, να πλημμυρίζει το στόμα. Τις έφερναν οι μαμάδες στο σπίτι, μας τις αγόραζαν στις κυριακάτικες βόλτες, ήταν το εύκολο, εθιστικό γλυκάκι των μικρών επιβραβεύσεων.
Δεν θυμάμαι πότε σταμάτησα να τις απολαμβάνω, προφανώς στα χρόνια της εφηβείας, όταν άρχισα να νοιάζομαι για τα κιλά. Ακόμη και τώρα όμως η μνήμη της γλύκας τους (της συναισθηματικής) επανέρχεται όταν τις βλέπω στα ράφια του σούπερ μάρκετ - ναι, υπάρχουν ακόμη και οι αγελαδίτσες!
Ενθουσιάστηκα λοιπόν όταν είδα στο περιοδικό μαγειρικής του BBC - το Good Food Magazine - μια εκπληκτική ιδέα για καραμέλωμα φρούτων με καραμέλες βουτύρου: Οι καραμέλες λιώνουν σε χαμηλή θερμοκρασία, τα φρούτα κόβονται σε μπουκιές και πέφτουν κι αυτά στο κατσαρολάκι κι αυτό το μυρωδάτο μίγμα γίνεται η γέμιση μιας υπέροχης τάρτας.
Την έχω δοκιμάσει αυτήν την τάρτα με ροδάκινα και βερίκοκα. Είμαι όμως σίγουρη ότι θα είναι τέλεια τον χειμώνα με αχλάδια ή μήλα. Προσοχή: μην υπερβάλλετε στην ποσότητα της καραμέλας.
Το λέω γιατί την πάτησα. Τρελαμένη με την ιδέα της λιωμένης καραμέλας διπλασίασα σχεδόν την ποσότητα. Το αποτέλεσμα ήταν μια καραμελένια «σούπα» πάνω από ένα φύλλο σφολιάτας, που δεν μπορούσε να γίνει τραγανό!
Τάρτα με ροδάκινα και καραμέλες βουτύρου
- 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας
- 4 ώριμα ροδάκινα
- 50 γρ. βούτυρο και λίγο για το βουτύρωμα της ταρτιέρας
- 50 γρ. μαλακές, αν βρείτε, καραμέλες βουτύρου
- 1 κουταλιά χυμό λεμόνι
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 - 3 μπισκότα digestive
- 25 γρ. αμύγδαλο σκόνη
- 1 κρόκο αυγού
- λίγο γάλα
- 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το φύλλο και κόβουμε έναν κύκλο κάπως μεγαλύτερο από την ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσουμε. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και τοποθετούμε τη σφολιάτα, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα για να δημιουργήσουμε ένα στεφάνι. Το βάζουμε στο ψυγείο.
Κόβουμε τα καλά πλυμένα ροδάκινα σε μέγεθος μπουκιάς. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, τις καραμέλες και τον χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να λιώσουν σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσουν και αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε τα φρούτα μέσα, ανακατεύουμε και τραβάμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα και την άχνη και με πινέλο την αλείφουμε. Από πάνω απλώνουμε τα φρούτα και τη σάλτσα από το κατασαρολάκι. Τρίβουμε στο μούλτι τα μπισκότα με τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα φρούτα.
Ψήνουμε για 25 λεπτά. Ιδανικά σερβίρεται χλιαρή με μια μπάλα παγωτό.