Πρωινό στην Ολλανδία: τουλούμπα και ελληνικός
Τους τελευταίους δύο μήνες το τυπικό πρωινό των κατοίκων της πόλης Βαγκενίγκεν (Wageningen) της Ολλανδίας, δηλαδή τα λουκάνικα, οι ομελέτες και οι λιπαρές τηγανίτες, έχει εκχωρήσει τη θέση του στη μπουγάτσα, τον ελληνικό καφέ και το παραδοσιακό, πρόβειο γιαούρτι. Χάρη στον Γεώργιο Μήτρακα και το καφενείο - μεζεδοπωλείο του ονόματι «Morning tales» οι Ολλανδοί γεύονται ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική γαστρονομία και παραγωγή.
Πώς όμως ένα καθ' όλα ελληνικό καφενείο - παντοπωλείο στήθηκε στην ολλανδική πόλη;
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο τμήμα Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου, ο Γιώργος αποφάσισε να ειδικευτεί στον τομέα των τροφίμων παρακολουθώντας μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο περιώνυμο πανεπιστήμιο της πόλης. Από εκεί, και με τη στήριξη του πανεπιστημίου, κατόρθωσε να βρεθεί στο ερευνητικό κέντρο μιας εκ των κολοσσιαίων εταιρειών παρασκευής και εμπορίας τροφίμων, την Heinz. Ωστόσο πάντοτε διατηρούσε το ενδιαφέρον του για τις επιχειρήσεις εστίασης και τα ελληνικά προϊόντα. Αποφάσισε έτσι να γίνει πρεσβευτής τους στις Κάτω Χώρες· όπερ και εγένετο.
Με το πέρας του μεταπτυχιακού του έπιασε βούρτσα και πινέλα και ετοίμασε τον χώρο που θα φιλοξενούσε τις ελληνικές νοστιμιές. Κίνητρό του, μεταξύ άλλων, ήταν και η «απαράδεκτη ποιότητα των περισσότερων από τα εισαγόμενα ελληνικά προϊόντα εδώ, που αποτελούν δυσφήμιση για τη χώρα μας», όπως ο ίδιος εξηγεί. Όσο λοιπόν βρισκόταν στο στάδιο της επιλογής των αγαθών, που θα γέμιζαν τα ράφια με morning tales, επισκέφθηκε αρκετούς υποψήφιους προμηθευτές του, ώστε να σχηματίσει ιδίοις όμμασι και χερσί ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο και τις μεθόδους παραγωγής, προσπαθώντας να καταλήξει σε είδη εφάμιλλα της ελληνικής παράδοσης.
Σήμερα πια, ανάμεσα στα καλούδια του παντοπωλείου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν παραδοσιακό πρόβειο και αγελαδινό γιαούρτι της φάρμας Κουκάκη, κεφύρ από τους ίδιους, χυμούς «Έψα», τα περίφημα σιροπιαστά «Κανδύλας» από τη Βέροια, χαλβάδες και γλυκά του κουταλιού καθώς και ξινόμαυρο Νάουσας. Την έξοχη γκάμα συμπληρώνουν σάλτσες και μαρμελάδες της οικοτεχνίας Παπαγιαννίδη καθώς και οι πιπεριές Φλωρίνης «Ναουμίδη». Τέλος, περίοπτη θέση έχουν οι χειροποίητες μπουγάτσες από την οικογένεια Κορέλα στην Κοζάνη. Συχνά, την Παρασκευή και το Σάββατο, ο Γιώργος φροντίζει να ετοιμάζει ένα μαγειρευτό φαγητό ενώ, σε ημερήσια διάταξη, δε λείπουν οι κάθε λογής ελληνικές σαλάτες που ενθουσιάζουν τους επισκέπτες.
Κατά το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του, κυρίως η ελληνική κοινότητα της πόλης, περί τα 300 άτομα, έδειχνε να τιμά τα ποιοτικά εδώδιμα. Σταδιακά όμως, όσο οι ντόπιοι δοκιμάζουν και γεύονται τις ξεχωριστές λιχουδιές, μετατρέπονται σε θαμώνες που δε σταματούν να αναζητούν νέες γεύσεις. Ασφαλώς οι έλληνες φοιτητές της πόλης έχουν αποκτήσει ένα οικείο, σε γεύσεις και ατμόσφαιρα, σημείο αναφοράς.
Όσο για τα προϊόντα που οι Ολλανδοί δείχνουν να αγαπούν περισσότερο;
«Σχεδόν οτιδήποτε δοκιμάζουν - για εκείνους όλες οι δικές μας γεύσεις είναι τελείως πρωτόγνωρες.
Ιδιαίτερη εκτίμηση τρέφουν ωστόσο στη μπουγάτσα, όπως και σε όλες τις πίτες, τα γλυκά του κουταλιού και το πρόβειο γιαούρτι. Και φυσικά στις ελληνικές εκδοχές του καφέ, καθώς ο φραπέ ή ο φρέντο, με τη μορφή που εμείς τους έχουμε συνηθίσει, δε σερβίρονται πουθενά αλλού στον κόσμο» λέει ο Γιώργος, του οποίου η δράση δεν εξαντλείται στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων.
Τον ενδιαφέρει πρωτίστως να κάνει γνωστή στους Ολλανδούς την κουλτούρα που τα περιβάλλει καθώς και την ιστορία κάθε εδέσματος. Γι' αυτό τον λόγο οργανώνει workshops με σκοπό το παντοπωλείο του να μετατραπεί, πέρα από κατάστημα, σε εστία φιλοξενίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης. Μόλις την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε εκεί workshop και επίδειξη παρασκευής χειροποίητης μπουγάτσας. Τα σχέδιά του δε σταματούν εδώ· συμμετέχοντας ενεργά σε δράσεις και εκδηλώσεις τις περιοχής προσπαθεί να εξοικειώσει τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τον μεγάλο αριθμό των διεθνών φοιτητών με τις ελληνικές γεύσεις.
Επόμενος στόχος του, πέρα από την αψεγάδιαστη οργάνωση του παντοπωλείου, καθότι τελειομανής, είναι να δραστηριοποιηθεί υπό την επωνυμία Greek Food Tales ως εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων στη χώρα, με σκοπό να τα διαθέσει σε επιλεγμένα εστιατόρια που δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον. Στην ολιγοήμερη επιστροφή του στα πάτρια, τον φετινό Αύγουστο, ο ανήσυχος επιχειρηματίας θα βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων παραγωγών και προϊόντων.