Ποτέ ένα μαρούλι δεν είναι απλώς «ένα μαρούλι»
Μερικές φορές οι λύσεις σε σύνθετα προβλήματα είναι απλές, αρκεί κανείς να ενώσει τις τελείες μεταξύ φαινομενικά ασύνδετων πραγμάτων. Το Ohio City Farm αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης.
Το Ohio City είναι μια γειτονιά του Κλίβελαντ, η οποία πέρασε από διάφορα στάδια υποβάθμισης, άμεσα συνδεδεμένα με την αποβιομηχανοποίηση της περιοχής, αλλά τα τελευταία χρόνια βιώνει σημαντική οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εγκατάστασης και δραστηριοποίησης πολλών νέων μικρών επιχειρηματιών στην περιοχή, οι οποίοι βοήθησαν στη δημιουργία ενός νέου, υγιούς κοινωνικού ιστού.
Σ’ αυτή τη γειτονιά, μεταξύ μιας παλιάς, ογκώδους και άχαρης εργατικής πολυκατοικίας και του ποταμού που διατρέχει το Κλίβελαντ, υπήρχε ένας μικρός λόφος, έκτασης 20 και κάτι στρεμμάτων, τον οποίο η τοπική δημοτική αρχή αποφάσισε πριν κάποια χρόνια να ισοπεδώσει προκειμένου να χτίσει εκεί μια ακόμα εργατική πολυκατοικία. Όταν όμως ο λόφος έφυγε απ’τη μέση, διαπιστώθηκε ότι το έδαφος ήταν σαθρό, ασταθές και απολύτως ακατάλληλο για οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα, έτοιμο να κυλήσει ανά πάσα στιγμή προς το ποτάμι.
Έτσι το πλάνο πάγωσε και η πόλη βρέθηκε με ένα άχρηστο οικόπεδο στην καρδιά της για 10 χρόνια, μέχρι που έπεσε η ιδέα να μετατραπεί σε αστική φάρμα. Το έδαφος ελέγχθηκε, εμπλουτίστηκε, οργώθηκε και προετοιμάστηκε με ήπιες μεθόδους και η φάρμα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 παράγοντας βιολογικά προϊόντα, ένα μίλι από το κέντρο του Κλίβελαντ, εμποδίζοντας παράλληλα το έδαφος από το να διαβρωθεί και να ολισθήσει.
Όμως η αξία του συγκεκριμένου project δεν εξαντλείται εκεί. Δημιουργήθηκε ένας συνεταιρισμός μεταξύ της δημοτικής αρχής και ορισμένων ΜΚΟ με στόχο την απασχόληση κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων (μεταναστών, ΑΜΕΑ, ανέργων κ.ά.) στη φάρμα, προσφέροντας επαγγελματική και κοινωνική διέξοδο σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αμείβονται κανονικά για την εργασία τους.
Αλλά οι προεκτάσεις του εγχειρήματος είναι περισσότερες. Τα λαχανικά που παράγονται στη φάρμα πωλούνται σε τοπικά εστιατόρια ενώ το κριθάρι πηγαίνει σε μια μικροζυθοποιία της γειτονιάς, στηρίζοντας με έναν ακόμα τρόπο την τοπική οικονομία και συνδέοντας τις πρώτες ύλες με τη μεταποίηση και την κατανάλωση μέσα στην ίδια γειτονιά. Σήμερα τα εστιατόρια του Ohio City αποτελούν πλέον σημαντικό πόλο έλξης αλλά και βασική πηγή εισοδήματος. Τώρα η φάρμα ετοιμάζεται για το επόμενο της βήμα, την απευθείας πώληση των προϊόντων της στην τοπική λαχαναγορά.
Το ότι ένα ακατάλληλο και άχρηστο οικόπεδο κατάφερε με μία κίνηση να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, έστω και στην κλίμακα μιας γειτονιάς, αποτελεί ακόμα μια απόδειξη πως τα περισσότερα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα με απλούς, πρακτικούς τρόπους, χωρίς ιδιαίτερα χρήματα, αλλά με τη σύμπραξη διαφορετικών φορέων. Καταδεικνύει επίσης τον ρόλο που μπορεί και οφείλει να παίξει μία δημοτική αρχή και εν γένει ο δημόσιος τομέας:
να λειτουργεί ως αρωγός, ως διαμεσολαβητής μεταξύ διαφορετικών ομάδων, ως υποστηρικτής της τοπικής κοινωνίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, ως καλή τη πίστει συνεργάτης.
Ορισμένες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα άδειο χωράφι.