Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη

του Ηλία Μαμαλάκη Συνταγέςφάβα, κρεμμύδια

Τα όσπρια γενικώς στην Ελλάδα υπήρξαν κορυφαίο φαγητό επιβίωσης, μια και εκτός από ενέργεια περιέχουν και μπόλικες πρωτεΐνες. Στην Κρήτη αγαπήσαμε πάρα πολύ τα κουκιά, στη Μακεδονία τα φασόλια, στη Σίφνο τα ρεβίθια και φυσικά στη Σαντορίνη τη φάβα. Ήταν τόσο κορυφαίο φαγητό για τους Σαντορινιούς που την είχαν κάνει αρσενική, «Ο φάβας». Το λέγανε και έτρεχαν σάλια από το στόμα τους. Για να κάνετε τούτο το νόστιμο πιάτο χρειάζονται λίγα και καλά υλικά.

Photo: cookmegreek.blogspot.gr
Photo: cookmegreek.blogspot.gr

Για τη φάβα

  • 1 πακετάκι φάβα βάρους 350 γραμμ. κατά προτίμηση από τη Σαντορίνη
  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι καλά καθαρισμένο και κομμένο στα 4
  • λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε σπιρτόξυλα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κρασοπότηρο Vinsanto
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κάπαρη
  • 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
  • 3 - 4 κουτ σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη φάβα αφού την ξεπλύνετε καλά με άφθονο κρύο νερό. Ρίχνετε νεράκι μέσα περίπου 1 λίτρο. Ρίχνετε και το κρεμμύδι που είναι κομμένο στα 4. Αλατίζετε ελαφρά. Αφού πάρει βράση το μίγμα μετριάζετε τη φωτιά και αφήνετε τη φάβα να βράσει για παραπάνω από 1 ώρα και μέχρι να διαλυθεί και να γίνει ένας πηκτός πουρές.

Αυτό θα γίνει αν η φάβα σας είναι γνήσια Σαντορινιά. Αν δεν είναι Σαντορινιά, θα χρειαστεί να την περάσετε από το μπλέντερ του μίξερ σας για να γίνει βελούδινη. Τέλος, ξαναβάλτε τη στην κατσαρόλα. Αφήστε την να χλιαρέψει έως να κρυώσει και να θυμάστε ότι όσο κρυώνει τόσο σφίγγει.

Ετοιμάστε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Σε ένα τηγανάκι βάλτε 2 - 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε μέσα του υπομονετικά τα στικς του κρεμμυδιού. Μαράνετέ τα σε ήρεμη φωτιά μέχρι να πάρουν ένα απαλό ξανθό χρώμα. Ρίχτε το πιπεράκι, ελάχιστο αλατάκι και σβήστε τα με το γλυκό κρασί.
Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν, να πάρουν ένα ωραίο κόκκινο χρώμα και να σωθούν τα υγρά του τηγανιού.

Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά τη φάβα που ήδη έχει κρυώσει ρίχνοντας μέσα 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ρίχτε και λίγο πιπέρι και δοκιμάστε: αν χρειάζεται αλάτι, προσθέστε.

Σερβίρετε στα πιάτα προσθέτοντας στο κέντρο κάθε πιάτου μια γενναία κουταλιά από καραμελωμένο κρεμμύδι και πασπαλίζοντας με μπόλικη κάπαρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Ηλία Μαμαλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'