Αμυγδαλωτά του Αιγαίου
Σ' όλο το Αιγαίο φτιάχνουν αμυγδαλωτά. Κάθε νησί με τον δικό του τρόπο. Ήταν το αγαπημένο κέρασμα στα νοικοκυρεμένα σπίτια. Σας παραδίδω μια από τις πιο κλασικές συνταγές.
Υλικά για μια πιατέλα
- 800 γραμμ. αμύγδαλα ξασπρισμένα
- 400 γραμμ. ζάχαρη
- 4 ασπράδια
- 1 φλιτζ. τσαγιού ανθόνερο
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Αλέθουμε τα ξασπρισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι. Μη τα βάλετε όλα μαζί, αλλά λίγα-λίγα σε 2 ή 3 δόσεις. Κτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενώνετε σε ένα μεγάλο μπολ τα αλευρωποιημένα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά να γίνει το μίγμα ομοιογενές.
Ρίχνετε μέσα τα κτυπημένα ασπράδια και ζυμώνετε το μίγμα σαν να είναι ζύμη για ψωμί.
Πλάθετε με το χέρι σας μικρά μπαλάκια ή αμυγδαλωτά σε σχήμα μικρού αχλαδιού. Τα φουρνίζετε στον φούρνο για 20 λεπτά στους 180°C. Τα βγάζετε, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά τουλάχιστον για 6 ώρες, τα ραντίζετε με το χέρι σας με το ανθόνερο και τα πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη.
Σημείωση
Στα αμυγδαλωτά, ανάλογα με το γούστο σας, μπορείτε να προσθέσετε διάφορα αρωματικά μπαχαρικά, όπως τριμμένη κανέλα ή κοπανισμένο γαρίφαλο. Επίσης μπορείτε να αλέσετε μαζί με τα κανονικά αμύγδαλα και μερικά πικραμύγδαλα (όχι περισσότερο από 50 γραμμάρια), που έχουν έντονο άρωμα και θα βοηθήσουν πολύ την τελική γεύση του αμυγδαλωτού.