Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φουλ του φασολιού: και τραγανή και χορταστική σαλάτα

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςαμπελοφάσουλα, σαλάτα, φασόλια

Η γοητεία των καλοκαιρινών μαγειρεμάτων βρίσκεται στην εξαίσια απλότητά τους. Γεύματα που ετοιμάζονται μόνο με μία κατσαρόλα και ένα γουδί, λιτά μεν αλλά με διαλεχτά υλικά. Μετά την ωδή του Δημήτρη Ποταμιάνου στα λυγερά χλωρά φασόλια και καθώς η εποχή τους κάπου εδώ τελειώνει, τι νοστιμότερο από μία σαλάτα βασισμένη σε φρέσκα, ελαφρώς βρασμένα αμπελοφάσουλα;

Photo: athoughtforfood.net
Photo: athoughtforfood.net

Σε αντίθεση με τη δεύτερη δημοφιλέστερη ονομασία τους, αν στολίσουμε τα «γυφτοφάσουλα» με λίγο μαϊντανό, σκόρδο, λεμόνι και μερικά φιλέτα παστωμένου γαύρου θα έχουμε ένα απλό αλλά χορταστικό πιάτο βασιλικής καταγωγής.

Κι επειδή τίποτε πιο ταιριαστό για τα φασόλια από τα ίδια τα φασόλια, συνοδεύοντάς τα με κάμποσα ξηρά του είδους, κονσέρβας, έχουμε την πιο δροσερή και τραγανή σαλάτα της εποχής. Η επιλογή των συσκευασμένων ασφαλώς χάριν ευκολίας και γρηγοράδας - άλλωστε, όπως λέει και ο μέγας τροφοσυλλέκτης Φιλάρετος Ψημμένος, η κονσέρβα δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να την φάμε σκέτη!

Για τη φίνα σαλάτα μας θα χρειαστούμε

  • 700 περίπου γραμμάρια αμπελοφάσουλα ξεπλυμένα
  • 3 φλιτζάνια ξηρά φασόλια
  • 2 κ.σ. φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • τον χυμό ενός λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 φιλέτα παστού γαύρου στραγγισμένα καλά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • κόκκινο και μαύρο πιπέρι
  • αλάτι κατά βούληση

Ξεπλένουμε τα αμπελοφάσουλα καλά, κόβουμε τις άκρες τους, τραβάμε τα πλαϊνά «νεύρα» και στη συνέχεια τα κόβουμε στη μέση, ώστε να γίνουν πιο εύκολη λεία για το πηρούνι μας. Γεμίζουμε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με νερό και την ζεσταίνουμε. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα τα αμπελοφάσουλα μόνο για 2 λεπτά και αμέσως τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό. Στο μπολ της σαλάτας τα ανακατεύουμε μαζί με τα φασόλια της κονσέρβας.

Σε ένα γουδί ή σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φιλέτα του γαύρου μαζί με μία κ.σ. χυμό λεμονιού, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε στη συνέχεια τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το κόκκινο πιπέρι. Αλατοπιπερώνουμε με μέτρο.

Photo: athoughtforfood.net
Photo: athoughtforfood.net

Ρίχνουμε τη σάλτσα μας στο μπολ με τα φασόλια και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζοντας προσθέτουμε πιπέρι ή αλάτι.

Άψογα, σχεδόν αναγκαία, συνοδευτικά για το σερβίρισμα της καλοκαιρινής σαλάτας μας το φρέσκο, ζυμωτό, ει δυνατόν, ψωμί, το δροσερό λευκό κρασί και η θέα προς τη θάλασσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'