Διακρίσεις αλάθητες, με κλειστά τα μάτια
Για τους επαγγελματίες του οινικού χώρου οι δοκιμές κρασιών, με σκοπό την αξιολόγησή τους, είναι αρκετά προσφιλής δραστηριότητα· είτε «φανερές» είτε «τυφλές». Οι πρώτες αναφέρονται σε δοκιμές κατά τις οποίες ο κριτής γνωρίζει a priori την ταυτότητα του κρασιού που δοκιμάζει, ενώ οι «τυφλές» σε όσες εκείνη αποκρύπτεται σκοπίμως, συνήθως με σκοπό τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα της κρίσης.
Μετά από τυφλή δοκιμή, λοιπόν, το φημισμένο περιοδικό Wine and spirits απέδωσε σε ούτε μία, ούτε δύο μα έξι ετικέτες του κτήματος Γεροβασιλείου βαθμολογίες από το 89 ως το 93, που στην εκατόβαθμη κλίμακά του αντιστοιχούν σε οίνους εξαιρετικής ποιότητας και φινέτσας. Η Μαλαγουζιά του 2011 και 2012, το Λευκό του 2012, τα Evangelo και Avaton του 2008 και τέλος το Syrah του 2009 σχημάτισαν την κορυφαία εξάδα. Τρία εξ αυτών απέσπασαν και τον χαρακτηρισμό «Best buy», που σημαίνει πως ανήκουν στις αγοραστικές προτάσεις του περιοδικού εξαιτίας του πολύ καλού συνδυασμού τιμής και ποιότητας. Αν μάλιστα αναλογιστούμε την απήχηση του εντύπου στο οινόφιλο κοινό, σίγουρα για τα κρασιά μας προβλέπεται λαμπρή πορεία στην αμερικάνική αγορά.
Διακρίσεων συνέχεια: Το Wine advocate, η έντυπη και ηλεκτρονική μηνιαία έκδοση του διάσημου οινοκριτικού Robert Parker (με 50.000 περίπου συνδρομητές σε Η.Π.Α. και συνολικά 37 χώρες παγκοσμίως), τίμησε το Λευκό του 2012 και τη Μαλαγουζιά του 2011 με 91 και 90 πόντους αντίστοιχα.
Επίσης, κατόπιν τυφλής δοκιμής, ο σχετικά νέος μα διεθνώς αναγνωρισμένος διαγωνισμός κρασιών Ultimate Wine Challenge ξεχώρισε τρεις από τις ετικέτες του κτήματος Γεροβασιλείου: το Λευκό του 2012 αποδίδοντάς του 86 βαθμούς και το Avaton του 2008 για το οποίο επεφύλασσε 87.
Κορυφαία και εδώ η Μαλαγουζιά του 2012 με τον θρίαμβο των 90 βαθμών.
Η χαρισματική «Μαλαγουζιά» τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει τόσο μεταξύ των επαγγελματιών του οίνου όσο και ανάμεσα στους φίλους του λευκού κρασιού. Λαμπερή, με αρώματα βανίλιας και εσπεριδοειδών και γεύση που μπαλανσάρει μεταξύ γλύκας και οξύτητας, αποτελεί την πλέον ανερχόμενη ποικιλία των ελληνικών αμπελώνων. Το κτήμα Γεροβασιλείου ήταν το πρώτο που, μαζί με το Πόρτο Καρρά, έδωσαν αξιόλογα δείγματα Μαλαγουζιάς. Η διάδοσή της κάνει τους οινόφιλους να μιλούν για την ποικιλία που πιθανώς να εκθρονίσει άλλες γηγενείς λευκές, όπως το Ασύρτικο ή το Μοσχοφίλερο. Οψόμεθα και, ασφαλώς, δοκιμάζουμε συνεχώς.
Όσο για τη διαμάχη μεταξύ «φανερής» και «τυφλής δοκιμής»; Οι πολέμιοι της πρώτης υποστηρίζουν πως παρέχει στον δοκιμαστή μία σειρά από πληροφορίες σχετικά με το κρασί πριν ακόμα το γευτεί. Γιατί όμως αυτό είναι απαραίτητα κακό; Δεν μπορεί έτσι να προβεί σε ακριβέστερη και σφαιρική αξιολόγηση;
Πάντως η τυφλή δοκιμή ανακηρύσσεται ως πιο ενδεδειγμένη εκ του αποτελέσματος: η σύμπτωση των απόψεων των εκάστοτε δοκιμαστών, συχνά και βαθμολογική, ενισχύει την ακρίβεια της κρυφής κρίσης. Σαφώς βέβαια η αισθητική του κριτή αλλά και η «θητεία» του στον τομέα παραμένουν οι πλέον αστάθμητοι όσο και καθοριστικοί παράγοντες. Επομένως δε μένει παρά να δοκιμάζουμε: υπάρχει άλλωστε πιο αξιόπιστος κριτής από τον ουρανίσκο μας;
Αναλυτικότερες πληροφορίες γύρω από τις ετικέτες, τις διακρίσεις και το αξιόλογο Μουσείου Οίνου του κτήματος Γεροβασιλείου μπορείτε να βρείτε στην πληρέστατη ιστοσελίδα του gerovassiliou.gr.