Πράσινα δώματα και ταρατσόκηποι
Έτεινα να πιστεύω ότι τα πράσινα δώματα και οι ταρατσόκηποι στην Ελλάδα είναι αστικός μύθος. Μέχρι που ανέβηκα σε μια ταράτσα πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και βρέθηκα σ’ ένα φρεσκοφυτεμένο χωράφι με αρωματικά φυτά.
Αυτή η τόσο συνηθισμένη πρακτική σε όλο τον κόσμο στη χώρα μας θεωρείται είτε μεγάλος μπελάς - κι αν χαλάσει η μόνωση και μπαίνει νερό στο σπίτι; - είτε πολυτέλεια για τα ρετιρέ - γιατί να επωφεληθεί μόνο ο έκτος; - είτε, απλώς, κάτι άχρηστο - τόσα προβλήματα έχουμε, οι ταρατσόκηποι μας μάραναν.
Η άγνοιά μας για τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την κατασκευή πράσινων οάσεων στις ταράτσες μας και η αδιαφορία μας για οτιδήποτε συμβαίνει έξω από το σπίτι μας, έχει μετατρέψει τις πολυκατοικίες σε φορείς της απόλυτης ασχήμιας. Κι όμως, εφόσον δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, μπορούμε να τα ομορφύνουμε, πρασινίζοντάς τα. Τόσο απλά.
Τι μπορεί να γίνει σε μια ταράτσα ή ένα μπαλκόνι προκειμένου να μετατραπεί σε κήπο; Δύο οι πιθανότητες: να γίνει μια κατασκευή εκτατικού τύπου, δηλαδή να μη ξεπερνά τους 8 - 12 πόντους και να φυτευτούν χαμηλά φυτά, ή μια κατασκευή εντατικού τύπου που θα φτάνει τους 20 πόντους και θα μπορεί να φιλοξενεί θάμνους και δέντρα. «Μιλάμε για τη συνολική κατασκευή, μαζί με τη μόνωση» διευκρινίζει ο κατασκευαστής πράσινων δωμάτων, Νίκος Μισυρλής, υπεύθυνος της εταιρίας «ΠΡΑΣΙΝΟ».
Στο εξωτερικό οι κατασκευές του είδους συχνά έρχονται να καλύψουν και να καλλωπίσουν δομημένες επιφάνειες, όπως π.χ. στέγες υπόγειων parking. Είναι, στην πράξη, ο μόνος τρόπος να πρασινίσουν περισσότερο οι πόλεις και ο φτηνότερος για να ομορφύνουν. Ας επαναλάβουμε τα αυτονόητα οφέλη. Αναβαθμίζεται η αξία ενός ακινήτου. Δημιουργούνται οικοσυστήματα στον αστικό ιστό. Βελτιώνεται η ποιότητα της ατμόσφαιρας. Γίνονται βιότοπος για πουλιά, έντομα, πεταλούδες κλπ. Εξασφαλίζουμε θερμομόνωση, ηχομόνωση και υγρομόνωση καθώς και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.
Μιλώντας για κόστος, μήπως πρόκειται για μια πανάκριβη ιστορία; «Το κόστος για τις κατασκευές εκτατικού τύπου ανέρχεται περίπου στα 100 ευρώ ανά τμ» λέει ο κύριος Μισυρλής και διευκρινίζει ότι περιλαμβάνονται τα πάντα, και οι μονώσεις και τα φυτά. «Στις κατασκευές εντατικού τύπου παίζει ρόλο το μέγεθος και είδος των φυτών». Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μια μόνωση με ασφαλτόπανο που έχει διάρκεια ζωής περίπου 10 χρόνια ανέρχεται σε 30 ευρώ ενώ στο πράσινο δώμα μιλάμε για διάρκεια ζωής τουλάχιστον 30-40 χρόνια.
Τα εδαφικά μίγματα που χρησιμοποιούνται (διότι δεν μιλάμε για χώμα) έχουν ως βάση παλιά οικοδομικά υλικά, οικοδομικά απορρίμματα και κομπόστ. Όσο για το επιχείρημα ότι τα δώματα επιβαρύνουν υπερβολικά το σκελετό της πολυκατοικίας, σε πλήρες κορεσμένο μίγμα - δηλαδή μετά από πολύ δυνατή βροχή - το βάρος δεν ξεπερνά τα 120 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο, την ώρα που τα κτίρια που κατασκευάζονται εδώ και 40 περίπου χρόνια έχουν ως προδιαγραφή την αντοχή σε βάρος 300 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Απολαύστε, προς το παρόν, τις φωτογραφίες και σκεφτείτε ότι ίσως αξίζει να επενδύσετε σε ένα πράσινο δώμα.
prasino4.gr