Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

«Μαγέρεμα»: το φαγητό-έμβλημα του περιβολιού

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςλαχανικά, καλοκαίρι, μποστάνι

Καθώς το ημερολόγιο δείχνει πως φτάνουμε προς το τέλος του καλοκαιριού, νομίζω πως ήρθε η ώρα να φτιάξουμε αυτό το φαγητό. Εδώ δίνουν το παρόν σχεδόν όλα τα λαχανικά του μποστανιού, μοιάζει να γίνεται πάρτυ στην κατσαρόλα. Από κρεμμύδια και φασολάκια μέχρι βλίτα και μελιτζάνες, χαμός στην κατσαρόλα: χρώματα και αρώματα που όλα δένουν όμορφα μεταξύ τους, μέσα σε μια πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας. Το φαγητό αυτό συνηθίζεται πολύ στη Μεσσηνία, πολλές φορές οι νοικοκυρές ρίχνανε μέσα και κανένα κομματάκι παστό χοιρινό, έτσι, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να χορτάσουν καλύτερα. Μπείτε λοιπόν στο μποστάνι σας (αν έχετε ) ή κάντε μια βόλτα στη λαϊκή σχετικά νωρίς το πρωί, για να βρείτε αυτά που χρειάζεστε, και το πάρτυ αρχίζει. 

Photo: tasteoflife.com.gr
Photo: tasteoflife.com.gr

Υλικά και οδηγίες

  • 2 κρεμμύδια μέτρια (κομμένα σε κύβους)
  • 1 κιλό φασολάκια φρέσκα
  • λίγα βλίτα
  • 1 μικρό ματσάκι κολοκυθοκορφάδες (αν βρείτε)
  • μία χούφτα κολοκυθοανθούς
  • 2-3 πατάτες
  • 3 κολοκυθάκια μέτρια
  • 3 μελιτζάνες - όχι πολύ μεγάλες
  • μια χούφτα μπάμιες (περίπου 200 γραμμ.)
  • λίγο μαϊντανό
  • 3-4 ώριμες ντομάτες (τριμμένες στον τρίφτη)
  • νερό, αλάτι και πιπέρι
  • αρκετό ελαιόλαδο

Το «μαγέρεμα - πάρτυ» καλό θα ήταν να φιλοξενηθεί σε μια φαρδιά κατσαρόλα, αν υπάρχει, επειδή αυτό το φαγητό δεν είναι για πολλά ανακατέματα. Καθαρίζουμε τα φασολάκια, τις κολοκυθοκορφάδες (έχουν ίνες τις οποίες πρέπει να βγάλετε), τους κολοκυθοανθούς (βγάζετε από μέσα τους στήμονες), διαλέγουμε τα τρυφερά μέρη από τα βλίτα, καθαρίζουμε τις μπάμιες κόβοντας κωνικά κάπως το κοτσάνι τους, ώστε να μη βγουν από μέσα τα σπόρια. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες, και τα κόβουμε σε κομματάκια (ούτε πολύ μεγάλα αλλά ούτε και μικρά).

Κόβουμε τα βλίτα και τις κολοκυθοκορφάδες χοντρά κομμάτια και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Νομίζω πως όλα είναι έτοιμα. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για λίγο, να μαραθεί ελαφρώς, προσθέτουμε τα φασολάκια γυρίζοντάς τα στην κατσαρόλα, να μαραθούν και αυτά, συνεχίζουμε ρίχνοντας τα βλίτα και τις κορφάδες. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και νερό μέχρι τα λαχανικά να σκεπαστούν ελαφρώς και τα αφήνουμε για λίγο στην ησυχία τους. Μετά από μισή ώρα περίπου, όταν τα φασολάκια έχουν μισοβράσει, ανακατεύουμε το φαγητό και τοποθετούμε τις πατάτες σε μια στρώση πάνω από τα φασολάκια και, κατά τον ίδιο τρόπο, τα κολοκυθάκια.

Μετά από περίπου ένα δεκάλεπτο βάζουμε από πάνω τις μελιτζάνες και τις μπάμιες, ρίχνουμε το αλάτι, λίγο πιπεράκι και, αν έχετε και θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μια ωραία, κόκκινη, καυτερή πιπερίτσα, σαν αυτή που μου έδωσε η Γκέλη, που της έδωσε ο Άντυ. Ρίχνουμε λίγο λαδάκι ακόμα, κουνάμε το φαγητό να μη κολλήσει, πού και πού, χωρίς να ανακατεύουμε, και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα φροντίζοντας να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Σε λίγο το μαγέρεμα είναι έτοιμο. Τρώγεται ευχάριστα και ζεστό και κρύο, με συνοδεία κατσικίσιου τυριού ή φέτας.

Σημείωση
Αν δεν βρείτε κολοκυθοκορφάδες, βάλτε λίγα βλίτα παραπάνω - τι να κάνουμε, στα πάρτυ υπάρχουν και απόντες. Φασολάκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια θέλετε, αρκεί να είναι τρυφερά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'