Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το φαγάκι της λαϊκής: μελιτζάνες με γιαούρτι

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςμελιτζάνες, γιαούρτι

Μ’ αρέσει η βόλτα στη λαϊκή τα πρωινά του Σαββάτου. Μπορώ να χαζεύω με τις ώρες στους πάγκους και όταν έχω κάποιον ξένο στην Αθήνα θεωρώ υποχρέωσή μου να τον περάσω από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου το Σάββατο το πρωί.

Photo: bangermashchat.wordpress.com
Photo: bangermashchat.wordpress.com

Το πρόβλημα με τη λαϊκή είναι ότι παρασύρομαι. Και συνήθως γυρνάω σπίτι με πολύ περισσότερα πράγματα από όσα υπολογίζω. Για σύκα και σταφύλια είπα να πεταχτώ μέχρι την Καλλιδρομίου το περασμένο Σάββατο, αλλά βρέθηκα με καμιά δεκαριά σακούλες. Εδώ που τα λέμε, πώς να αντισταθείς στις τσουπωτές, σφιχτές κατάλευκες μελιτζάνες, όταν ξέρεις ότι σε λίγο θα εξαφανιστούν από τον πάγκο του μανάβη. Τις πήρα λοιπόν και ιδού ένα νόστιμο καλοκαιρινό φαγάκι.

Μελιτζάνες με γιαούρτι

  • 4 μεγάλες ντομάτες πολτοποιημένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά πράσινη σε μικρά κυβάκια
  • φρέσκο βασιλικό
  • ελαιόλαδο
  • 3-4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 500 γρ. γιαούρτι

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες όχι πολύ λεπτές, (αν έχω βρει τις πολύ γλυκές άσπρες, βγάζω αρκετή από τη φλούδα τους γιατί μου φαίνεται σκληρή). Τις βάζω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, με ένα πινέλο τις αλείφω με λάδι, τις αλατίζω και τις ψήνω στον φούρνο (όταν πάρουν χρώμα τις γυρίζω).

Ετοιμάζω σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα βάζω λάδι να ζεσταθεί, σοτάρω το κρεμμύδι, προσθέτω το σκόρδο, τις πιπεριές, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνω να βράσει 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πιει τα νερά. Τραβάω τη σάλτσα από τη φωτιά, ρίχνω τα φυλλαράκια του βασιλικού και αφήνω να κρυώσει.

Σε στρογγυλό σκεύος (στο οποίο θα σερβίρω το φαγητό, π.χ. μια ταρτιέρα) απλώνω μια στρώση μελιτζάνες και από πάνω λίγη σάλτσα. Επαναλαμβάνω τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζω το φαγητό στο ψυγείο και, όταν πρόκειται να σερβίρω, σκεπάζω όλη την επιφάνεια με γιαούρτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'