Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κεφαλόπουλο: ανάμνηση Μικρασίας

του Άρη Τσανακλίδη Συνταγέςκεφαλόπουλο

Το κεφαλόπουλο, σε μας, τους βόρειους και τους μικρασιάτες, είναι ένα πολύ αγαπημένο ψάρι. Από αυτό προέρχονται δυο από τους καλύτερους μεζέδες της κουζίνας μας: το αυγοτάραχο, με το οποίο μεγαλουργεί ο φίλος μου, ο Ζαφείρης Τρικαλινός στο Μεσολόγγι, και στο Πόρτο Λάγος, όπου ο Γιώργος Πασχαλίδης  κάνει θαύματα με τον λικουρίνο.

Photo: lizskitchen.wordpress.com
Photo: lizskitchen.wordpress.com

Το κεφαλόπουλο όμως είναι ένα πέντανόστιμο ψάρι με υπέροχη, στιλπνή, κατάλευκη σάρκα και με μια πολύ δελεαστική τιμή.

Το μόνο που πρέπει να προσέξετε, είναι να βάλετε τον ψαρά σας να καθαρίσει τα λέπια, γιατί και πολλά είναι και σκληρά!

Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να το κάνετε πλακί - να λοιπόν μια εύκολη και συνάμα πεντανόστιμη συνταγή:

Κεφαλόπουλο πλακί με μαραθόριζα, πράσα, πορτοκάλι και πράσινες ελιές

  • 1 κεφαλόπουλο, 1200 γρ
  • ελαιόλαδο
  • 2 πράσα
  • 2 μαραθόριζες
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 πορτοκάλια
  • 20 πράσινες ελιές
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 ματσάκι άνιθο

Κόβουμε το κεφαλόπουλο σε φέτες και βάζουμε σε ένα τηγάνι δυο πράσα ψιλοκομμένα με λίγο ελαιόλαδο και τα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε δυο μαραθόριζες ψιλοκομμένες και σωτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.

Παιρνουμε ένα ταψί και, αφού το λαδώσουμε καλά, βάζουμε τα πράσα με τη μαραθόριζα και απο πάνω τις φέτες του κεφαλόπουλου, με μπόλικο αλάτι και πιπέρι.

Καθαρίζουμε δυο πορτοκάλια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Προσθέτουμε 15 με 20 πράσινες ελιές, χωρίς τα κουκούτσια τους, ένα σφήνακι ούζο, μπόλικο άνιθο, μισό ποτηράκι κρασί και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε στο γκριλ για άλλα 5 λεπτά ώστε να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε.

Πρόσφατα άρθρα του Άρη Τσανακλίδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'