Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

«Πες αλεύρι» θρακιώτικο!

Αγγελική Γιαννακίδου Αλεξανδρούπολη, αλεύρι

Οι Μύλοι Θράκης, όπου η ύπαρξη και η παραγωγή τους είναι συνυφασμένη με την ιστορία της περιοχής, για να προβάλλουν και να αναδείξουν την πολιτισμική διάσταση και αξία του νέου προϊόντος, “Αλεύρι χωρίς χημικά πρόσθετα και βελτιωτικά”, εμπιστεύτηκαν το ΕΜΘ και υποστήριξαν τη δράση «Πες αλεύρι».

Αρχές φθινοπώρου στην πλατεία του Φάρου, στην Αλεξανδρούπολη, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και οι Μύλοι Θράκης πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη ανοιχτή δράση για το αλεύρι και το σιτάρι, το σύμβολο της τροφής  που μέχρι σήμερα, στη Θράκη, αποκαλείται «γέννημα» και είναι ζυμωμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους ήχους των ζωντανών κρουστών της ομάδας “Κρούση”, μέρος της περφόμανς “Τροφή χορού” (σπόρος, σώμα, παιχνίδι). Με έμπνευση το αλεύρι και εργαλείο το σώμα η χορογράφος Χαρίκλεια Βουτσά σχεδίασε μία συμμετοχική χορευτική περφόρμανς, στην οποία χόρεψε η ίδια μαζί με τον χορευτή Γιώργο Πανόπουλο και ζευγάρια παιδιών και γονέων της Αλεξανδρούπολης.

Στη συνέχεια δυο Εβρίτισσες, από τη Νίψα και τον Κόρυμβο του Ν. Έβρου, έπλαθαν φύλλα και έψηναν πίτες και λαλαγγίτες μπροστά στο κοινό ενώ παράλληλα ο Μιχάλης Ζευγουλάς, ερευνητής - γευσιγνώστης, και η Βαλεντίνα Σωκράτους, από το τμήμα Μουσειακής Αγωγής του μουσείου, με τα παιδιά της πόλης ζύμωσαν 15 είδη ψωμιού, με μπαχάρια, όσπρια και λαχανικά προσφέροντάς τα στον κόσμο.

*Η Αγγελική Γιαννακίδου διεθύνει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'