Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: για χαδιάρηδες

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρόνια, κρεμμύδια

«Χάδια και παιχνίδια όλα. Με σκέρτσα, με καμώματα, με χίλια δυο μεράκια, που σβήνουνε σκοτούρες και φαρμάκια...», μου έγραψε αξημέρωματα ο πρωινός μου συνομιλητής. Το απομνημόνευσα στο πι φι και το μετέφερα, προφορικά, στη μαθήτρια του σπιτιού την ώρα που με χάδια ενθαρρυντικά την ξυπνούσα για το σχολείο.

Πόσο γλυκά τα χάδια και πόσο σε δυναμώνουν. Έχεις παγωμένα χέρια και σφιγμένο στομάχι από τις μικρές ή μεγάλες σκοτούρες σου και ααααα το πέρασμα του άλλου χεριού των αγαπημένων σου, πάνω στο δέρμα σου, σου μεταδίδει συμπαράσταση και κατανόηση. Υπάρχουν ειδικές μακαρονάδες για χαδιάρηδες; Θα τρελαθούμε εντελώς; Ε, ναι υπάρχουν. Είναι ένα βήμα πέρα από το comfort food – το φαγητό της εμψύχωσης.

Ριγκατόνι στον φούρνο με καραμελωμένα κρεμμύδια
(για 8)

  • 7-8 λευκά κρεμμύδια κομμένα λεπτές ροδέλες
  • ¼ φλιτζ. καλό ελαιόλαδο
  • 500 γρ. (1 συσκευασία) ριγκατόνι
  • 2 κουτ. βούτυρο
  • ¼ φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. πλήρες γάλα
  • 1φλιτζ. ζωμό κρέατος (ή 1 καλό βιολογικό κύβο)
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 ½ φλιτζ. τριμμένη γλυκιά γραβιέρα
  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • θυμάρι φρέσκο

Όλες τις κομμένες ροδέλες του κρεμμυδιού, μαζί με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, τις βάζουμε σε ένα βαρύ, απλωτό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Ο σκοπός μας είναι καραμελώσουν άρα 1. έχουμε υπομονή, 2. δεν δυναμώνουμε τη φωτιά και 3. ανακατεύουμε συχνά και φροντίζουμε να είναι απλωμένες οι φετούλες σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Μιάμιση ώρα την χρειαζόμαστε. Αν δούμε ότι κολλάνε, ρίχνουμε λίγο νεράκι (λίγο!) και ξύνουμε με το ξύλινο κουτάλι μας την επιφάνεια του τηγανιού.

Ανάβουμε τον φούρνο να ζεσταίνεται στο 200 και παράλληλα βάζουμε το νερό (αλατισμένο) να βράσουν (και να μην παραβράσουν τα ριγκατόνι).

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: σε μέτρια φωτιά, λιώνει στο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρολίτσα. Ρίχνουμε το αλεύρι δουλεύοντας το καλά, το γάλα, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πήξει καλά, και όσο είναι καυτή ακόμη, της προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από την τριμμένη γραβιέρα.

Στο μούλτι ή στο γουδί αναμειγνύουμε το ψωμί (χωρίς την κόρα), το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα και το θυμάρι.

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελαφρά ένα κεραμικό - πυρίμαχο σκεύος. Θα υποδεχθεί τα βρασμένα ριγκατόνι, τα κρεμμύδια και την μπεσαμέλ - καλά ανακατωμένα. Πασπαλίζουμε από πάνω με το μυρωδάτο μίγμα του ψωμιού. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Συνοδεύουμε απαραιτήτως με χαμόγελα και γλυκά λόγια.

Υ.Γ.: Αν το καλοσκεφτείτε, είναι η μεταμόρφωση της γαλλικής κρεμμυδόσουπας σε μακαρονάδα. Και θυμίζει τις μακαρούνες με τσίκνωση της Καρπάθου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'