Το χαλλούμιν κατακτά τον κόσμο
Οι κυπριακές ταβέρνες στο Λονδίνο κάνουν χρυσές δουλειές εξαιτίας του, ο Jamie Oliver το έχει στο εβδομαδιαίο μενού, το BBC του αφιερώνει εκατοντάδες λέξεις και τα βρετανικά μπάρμπεκιου δεν θα είναι ποτέ πια τα ίδια. Το κυπριακό χαλούμι κάνει διεθνή καριέρα. Οι Βρετανοί τρώνε πια περισσότερο χαλούμι από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα (εκτός από την Κύπρο) αφήνοντας δεύτερους και καταϊδρωμένους τους Σουηδούς. Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Tesco ανακοίνωσε ότι το 2012 είχε 132% αύξηση στις πωλήσεις χαλουμιού και σήμερα έχουν στα ράφια τους έξι διαφορετικές μάρκες ενώ μερικά χρόνια πριν δεν είχαν ούτε μία. Οι Άγγλοι το ψήνουν, το τηγανίζουν, το κόβουν στην σαλάτα, στα τοστ και τα wrap. Εμείς το βάζουμε στο τηγάνι με λαχανικά και αυγά από το χωριό ή μεταμορφώνουμε μ' αυτό μια κολοκυθόσουπα. Δείτε πώς:
Φριτάτα με χαλούμι, ντοματίνια και δυόσμο
Υλικά
- 6 αυγά
- 1/2 φλ. γάλα
- 1/3 φλ. κρέμα γάλακτος
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 πράσινες πιπεριές σε ροδέλες
- 2 φέτες μπέικον σε κυβάκια
- 6 μέτρια μανιτάρια
- 1 χαλούμι σε φέτες
- 1 φλ. τριμμένο τυρί (τσένταρ ή έμενταλ)
- 8 ντοματίνια μοιρασμένα
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
- αλάτι
- πιπέρι
Ζεσταίνω σε μεγάλο τηγάνι 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρω σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, το μπέικον και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να ροδίσουν. Προσθέτω τα μανιτάρια, δυναμώνω την φωτιά και συνεχίζω το σοτάρισμα.
Αδειάζω το μείγμα σε ταψάκι. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Στο τηγάνι βάζω το υπόλοιπο λάδι και ψήνω το χαλούμι, να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Το βγάζω και το κόβω σε μπουκίτσες. Το προσθέτω στο ταψάκι μαζί με τα ντοματίνια. Σε μπολ χτυπώ ελαφρά τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Ανακατεύω μέσα το τυρί, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
Αδειάζω το μείγμα στο ταψί και το βάζω στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Σερβίρω αμέσως.
[Συνταγή του Λούη Παπαγεωργίου από το βιβλίο "Η Κύπρος της γεύσης"]
Κολοκυθόσουπα βελουτέ με χαλούμι
- 250 γρ. ψίχα κολοκύθας κομμένη σε κύβους των 2-3 εκ. περίπου
- 1 γεμάτη κουταλιά ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 μαλακό χαλούμι (250 γρ. περίπου) κομμένο σε κύβους
- 1 1/2 κουταλιά ψιλοκομμένος δυόσμος
- 45 γρ. βούτυρο
- 1 λίτρο ζωμός κότας
- 350 γρ. τυρί κρέμα
- αλάτι
- πιπέρι
Ζεσταίνω το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρω σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω την κολοκύθα και συνεχίζω το σοτάρισμα για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτω τον ζωμό κότας και αφήνω να κοχλάσει.
Ανακατεύω μέσα με το σύρμα το τυρί κρέμα, μια - μια κουταλιά, και ύστερα αφήνω το μείγμα να βράσει μέχρι να εξατμιστεί κατά το 1/4 και να δέσει. Λίγο πριν σερβίρω, ξαναβράζω την σούπα και ανακατεύω μέσα το χαλούμι και τον δυόσμο. Την αφήνω να βράσει για 8 λεπτά, ελέγχω το αλατοπίπερο και την σερβίρω.
[Συνταγή του Περικλή Ρουσουνίδη από το βιβλίο "Η Κύπρος της γεύσης"]
Δείτε το προφίλ της Άντρης Κωνσταντίνου στο protagon.gr.