Θεσσαλονίκη - Άμστερνταμ: μια σπανακόπιτα δρόμος
Σπανακόπιτα, τυρόπιτα, ντολμαδάκια, πλιγουροσαλάτα και μπακλαβάς: με αυτά τα εδέσματα η θεσσαλονικιά Κατερίνα Τζωρίδου τους τελευταίους τρεις μήνες ενθουσιάζει όλο και περισσότερους κατοίκους του Άμστερνταμ, που εξοικειώνονται και, εν τέλει, αποζητούν τις παραπάνω νοστιμιές. Το παραδοσιακό, ελληνικότατο παντοπωλείο της, ονόματι Olivity, έχει μετατραπεί σε αγαπημένο στέκι των Ολλανδών.
Η ιστορία της Κατερίνας, και κατ΄επέκταση της Olivity, άκρως ενδιαφέρουσα: Μέχρι το 2007 εργαζόταν στην Ελλάδα ως μεταφράστρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων και, για μικρά μόνο διαστήματα, βρισκόταν εκτός συνόρων για επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ώσπου, τον Απρίλιο του 2008, αποφάσισε να δοκιμάσει «πώς θα ήταν η ζωή εκτός Ελλάδας», όπως αναφέρει η ίδια. Επέλεξε το Άμστερνταμ ύστερα από φιλική προτροπή που, αν και ξεκίνησε ως αστείο, εξελίχθηκε σε σοβαρή επαγγελματική απόφαση.
Το πρώτο διάστημα της παραμονής της στη χώρα ξεκίνησε να μαγειρεύει, να πειραματίζεται και να εργάζεται ως cater, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, από την κουζίνα του σπιτιού της. Μέχρι που, κατόπιν δοκιμών και απαίτησης όσων γεύονταν τα χειροποίητα καλούδια της, αποφάσισε να τα προωθήσει συστηματικότερα. Στην αρχή πειραματίστηκε με συνταγές και υλικά, μένοντας πάντα πιστή στην αρχική της σκέψη, να φτιάξει δηλαδή γλυκιές και αλμυρές λιχουδιές με βάση το ελαιόλαδο. Σιγά - σιγά οι δημιουργίες της βγήκαν στους δρόμους και τις λαϊκές αγορές της πόλης, η προσπάθεια οργανώθηκε, πήρε το όνομα Olivity και τα προϊόντα δοκιμάστηκαν πολύ και αγαπήθηκαν ακόμα περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, μόλις πριν λίγους μήνες, κατόρθωσε να στήσει το παραδοσιακό της παντοπωλείο στην οδό Overtoom, στα δυτικά της ολλανδικής πρωτεύουσας.
Τι βρίσκει κανείς εντός του; Από ντολμαδάκια και σπανακόπιτα, ως χειροποίητη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μοναδικά ντιπ: τζατζίκι, ανηθοσαλάτα και πρωτότυπους συνδυασμούς από παντζάρι, καρύδι και θυμάρι. Φροντίζει ιδιαίτερα τους χορτοφάγους με ζουμερά μάφινς χωρίς ίχνος βουτύρου, γάλακτος ή αυγού και πλουμιστά wrap λαχανικών. Από τα ράφια δε λείπουν φυσικά και τα συσκευασμένα, ποιοτικά ελληνικά προϊόντα εγχώριων παραγωγών, που προμηθεύεται μέσω συνεργαζόμενων καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή.
Και ενώ η ίδια, καθότι μετριόφρων, πιστεύει πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσει για μια επιτυχημένη επιχείρηση, η ολoένα αυξανόμενη προσέλευση πελατών καθώς και η συνεργασία της με διάφορα catering της πόλης, όπως εκείνο του Μουσείου Φωτογραφίας το οποίο τροφοδοτεί σχεδόν σε μόνιμη βάση, μάλλον δείχνουν το αντίθετο. Δεν είναι λίγοι όσοι δηλώνουν φανατικοί της Olivity επιστρέφοντας τρεις και τέσσερις φορές μέσα σε μία εβδομάδα για να εξασφαλίσουν κάποια από τα καλούδια της. «Απορώ, δε βαριούνται να τρώνε τα ίδια και τα ίδια;», αναρωτιέται η Κατερίνα με περίσσιο χιούμορ.
«Η χώρα είναι το βασίλειο του βουτύρου. Το ελαιόλαδο αντιμετωπίζεται ως είδος πολυτελείας, κυρίως εξαιτίας της τιμής στη οποία διατίθεται. Είναι ιδιαίτερα ακριβό, γεγονός που αποθαρρύνει τον κόσμο να το χρησιμοποιήσει σε μεγάλες ποσότητες». Εκείνη ωστόσο επέμεινε σε συνταγές με μεσογειακές και ελληνικές επιρροές, που έχουν το ελαιόλαδο σε περίοπτη θέση, συνδυάζοντας στοιχεία από την παραδοσιακή και σύγχρονη κουζίνα μας - ασφαλώς οι πειραματισμοί και οι δοκιμές δε σταματούν ποτέ. «Οι τιμές για το ελαιόλαδο, βιολογικό και μη, φροντίζω να είναι προσιτές: 11,5 ευρώ είναι η ανώτερη, για παράδειγμα, για το βιολογικό λάδι των 750 ml».
- Και η γραφειοκρατία; Πόσο δύσκολο ήταν το στήσιμο μιας τέτοιας επιχείρησης σχεδόν εκ του μηδενός;
«Η διαδικασία για το στήσιμο ήταν επώδυνα εύκολη - το εννοώ φυσικά σε αντίθεση με τα ελληνικά πράγματα. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες κράτησαν μόλις λίγες μέρες ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες σου δίνουν την εντύπωση πως είναι εκεί για να σε εξυπηρετούν επί της ουσίας. Ένιωθα σχεδόν άβολα με την ευγένεια και την προθυμία των αρμόδιων.»
Βέβαια η δουλειά δε σταματά ποτέ. Η ακούραστη Κατερίνα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ξεφούρνιζε αχνιστά τυροπιτάκια για το catering που είχε αναλάβει την επόμενη μέρα ενώ, μόλις ολοκληρώναμε, θα ξεκινούσε απευθείας την ετοιμασία του σιροπιαστού της μπακλαβά.
Περισσότερα γύρω από τις νοστιμιές της Olivity θα βρείτε στην ενημερωμένη ιστοσελίδα της καθώς και στη σχετική σελίδα στο facebook.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Το ελληνικό μπακάλικο του αυστριακού Γκρατς
- Οι Bιεννέζοι θα φαν' λαγάνα
- Μια ελληνίδα στο Borough Market
- Πρωινό στην Ολλανδία: τουλούμπα και ελληνικός
- Το «νησί της ελιάς» στο Λονδίνο
- Το branding του ελληνικού γιαουρτιού
- Μ, όπως μάρκετινγκ ή μιμητισμός;
- Λονδίνο: για φάβα και χταπόδι στο "Κελάρι"
- Σπανακόπιτα μετά-πασχαλινή