Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οι χρυσές εφεδρείες της κουζίνας

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςκοτόπουλο, κονφί, έτοιμα φαγητά

Οι πολυάσχολες γυναίκες και άντρες, που προσέχουν τη διατροφή τους και διαθέτουν κοινή λογική, ξέρουν ότι δεν είναι δυνατό να στηρίζουν το καθημερινό φαγητό της οικογένειάς τους σε έτοιμα και μισοέτοιμα φαγητά. Μπορεί να διαφημίζονται παντού σαν “εύκολη” και “υγιεινή” λύση, στην ουσία, όμως, τα φαγητά αυτά περιέχουν άγνωστης, συχνά αμφίβολης, ποιότητας και προέλευσης υλικά, τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Και, το κυριότερο, είναι πολύ ακριβά για αυτό που προσφέρουν.

Photo: chiotsrun@Flickr
Photo: chiotsrun@Flickr

Η ετοιμασία, από την αρχή, ενός σωστού γεύματος ή δείπνου είναι απλή υπόθεση και τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί περισσότερο από μισή ώρα μαγείρεμα, για εκείνους που είναι οργανωμένοι και έχουν τα απαραίτητα υλικά στο ψυγείο τους, καθώς και κάποια σπιτικά μισο-έτοιμα στοιχεία: μισοβρασμένα όσπρια - φασόλια ή ρεβίθια -, στραγγισμένα και κατεψυγμένα, γίνονται εξαιρετικό πιάτο αν τα βράσετε μερικά λεπτά μέσα σε μια σπιτική σάλτσα ντομάτα, που και αυτήν την έχετε ετοιμάσει προηγούμενα και την έχετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Με τη σάλτσα αυτή σαν βάση, προσθέτοντάς της τριμμένο κολοκύθι, μανιτάρια, αρακά ή φασολάκια, κάνετε μια λαχταριστή σάλτσα για ζυμαρικά ή για πιλάφι - ανάλογα με το κέφι της στιγμής.

Μπιφτέκια από κιμά, με τα υλικά που εσείς προτιμάτε (σκόρδο, κρεμμύδι, φρέσκα και ξερά μυρωδικά), είναι ένα ακόμα πολύτιμο μισο-έτοιμο φαγητό. Πλασμένα και κατεψυγμένα μέσα σε λαδόχαρτο, τα μπιφτέκια ψήνονται σε 20 λεπτά στο λαδωμένο τηγάνι ή τη γκριλιέρα, χωρίς να πρέπει να τα ξεπαγώσετε προηγούμενα. Μπορείτε να τα σερβίρετε σκέτα ή με σάλτσα, ίσως και πάνω σε πίτα για σουβλάκι, που θα την ζεστάνετε στο γκριλ, συνοδεύοντας με ντομάτα, κρεμμύδι και ό,τι άλλο λαχταράτε.

Το κοτόπουλο κονφί που σας περιγράφω είναι μια πιο ασυνήθιστη ιδέα για μισο-έτοιμο φαγητό. Ξεκινάει από το confit de canard της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου κομμάτια πάπιας σιγοβράζουν μέσα στο πλούσιο λίπος τους. Το confit δε λείπει από κανένα σπιτικό της περιοχής εκείνης. Όταν οι Γαλλίδες θέλουν να ετοιμάσουν λαχανικά, φασόλια ή πατάτες για παράδειγμα, προσθέτουν κομματάκια από το confit με λίγο από το νοστιμότατο λίπος του, μεταμορφώνοντας κάθε απλό πιάτο σε ένα υπέροχο γεύμα με σύνθετη γεύση. Κάτι ανάλογο μπορείτε κι εσείς να κάνετε με την πιο ελαφριά εκδοχή του κονφί σε ελαιόλαδο, που σας προτείνω. Χρησιμοποιήστε το λάδι του για να νοστιμίσετε τη σάλτσα ντομάτα, τα λαδερά φασολάκια και όποιο άλλο μαγειρευτό θέλετε. Το κρέας του πουλερικού είναι εξαιρετικό και μπορείτε να το σερβίρετε απλά μαζί με μια πράσινη σαλάτα ή με χόρτα, που θα τα περιχύσετε με λίγο από το νόστιμο λάδι του πουλερικού.

Πουλερικά κονφί
* Πολλαπλασιάστε τη συνταγή, αν θέλετε να κρατήσετε περισσότερο στο ψυγείο.

Για 6 άτομα

  • 6 πόδια κοτόπουλο ή 4 μπούτια γαλοπούλα
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • 2 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • 5-6 φύλλα φασκόμηλο, 10 μικρά κλωνάρια θυμάρι ή 4 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκα
  • 10 σκελίδες σκόρδο σπασμένες με τη λάμα μαχαιριού και ξεφλουδισμένες
  • 1 λίτρο - ή όσο χρειαστεί - ελαιόλαδο

Σε γαβάθα ανακατέψτε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα με το αλάτι το πιπέρι, τα κλωνάρια από τα αρωματικά, που διαλέγετε να χρησιμοποιήσετε, και το σκόρδο. Σκεπάστε και αφήστε να μείνουν στο ψυγείο 1-2 ώρες τουλάχιστον και μέχρι 24 ώρες.

Photo: blackbird13@Flickr
Photo: blackbird13@Flickr

Μεταφέρετε τα υλικά σε κατσαρόλα που μόλις να χωράει τα κομμάτια, σφιχτά, και ρίξτε από πάνω ελαιόλαδο να τα καλύψει. Βάλτε σε μέτρια φωτιά και ρυθμίστε να σιγοβράζει πάρα πολύ ελαφρά, ώστε το κρέας να μη ροδίσει. Αφήστε στη φωτιά για 1½ ώρα περίπου. Το κρέας πρέπει να μαλακώσει αλλά να μην πέφτει από το κόκκαλο. Γυρίστε μια φορά προσεκτικά τα κομμάτια, να έρθουν τα πάνω - κάτω.

Αφήστε να κρυώσει το πουλερικό και φυλάξτε το κρέας μέσα στο λάδι του, στο ψυγείο, για μια εβδομάδα ή περισσότερο, μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Αν πρόκειται να το φάτε σύντομα, σουρώστε τα κομμάτια και κρατήστε χωριστά το λάδι.

Σε μεγάλο τηγάνι, που να χωράει το κρέας σε μια στρώση και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, βάλτε 2-4 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο που χρησιμοποιήσατε. (Φυλάξτε το υπόλοιπο για άλλη χρήση.) Αφήστε το κρέας να ψηθεί 10-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα, γυρίζοντας 1-2 φορές.

Photo: blackbird13@Flickr
Photo: blackbird13@Flickr

Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, σκέτο ή πάνω σε πράσινη σαλάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'