Δύσκολη χρονιά για το ελαιόλαδο
Φέτος θα πούμε το λάδι λαδάκι! Δύσκολη χρονιά για την παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα μας, καθώς αναμένεται μεγάλη πτώση της ελαιοπαραγωγής. Αναζητήστε εγκαίρως τον ξάδελφο από το χωριό σας για να του παραγγείλετε ελαιόλαδο, γιατί φέτος θα εξαντληθεί γρήγορα.
Η μεγάλη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής ελαιόλαδου στον ελληνικό χώρο οφείλεται στη σχινοκαρπία. Η σχινοκαρπία είναι το φαινόμενο που παρατηρείται στα ελαιόδεντρα όταν οι περισσότεροι καρποί του δένδρου παραμένουν πολύ μικροί, άσπερμοι, δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και συνήθως πέφτουν χωρίς να ωριμάσουν. Προκαλείται όταν αντίξοες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επικρατήσουν κατά την περίοδο της γονιμοποίησης και καρπόδεσης των ανθέων.
Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου η παραγωγή του στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει τους 160.000 τόνους, μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε περιοχές όπως η Κρήτη αυτή η μείωση αναμένεται να ξεπεράσει το 60%. Αντίθετα, αύξηση θα υπάρξει στην παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, για την περίοδο 2013-2014, αναμένεται να κυμανθεί σε 3.000.000 τόνους - αυξημένη σε σχέση με την περσινή που κυμάνθηκε στους 2.500.000 τόνους. Δύσκολα τα πράγματα για τις ελληνικές εταιρείες εμπορίας ελαιόλαδου για να ανταποκριθούν στα μακροχρόνια συμβόλαια που έχουν κάνει με τους πελάτες τους, ειδικά στο εξωτερικό.
Αν συνυπολογίσουμε ότι η μικρή παραγωγή ελαιόκαρπου στο δέντρο είναι περισσότερο ευαίσθητη σε προσβολές δάκου, του κυριότερου εντομολογικού εχθρού, τότε αναμένεται και παραγωγή ποιοτικά χαμηλότερη με την προηγούμενη χρονιά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε αρκετές περιοχές δεν έγινε οργανωμένη δακοκτονία από τις υπηρεσίες των διευθύνσεων γεωργίας κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του καρπού.
Όμως οι ελαικοκαλλιεργητές δεν θα πρέπει να πτοηθούν και πρέπει να εκτελέσουν κανονικά τις καλλλιεργητικές εργασίες για την επόμενη χρονιά.
- Να κλαδέψουν ελαφρά στο τέλος του χειμώνα, καθώς θα ακολουθήσει χρονιά καρποφορίας
- Να ψεκάσουν με διάλυμα χαλκού* (σε μορφή βορδιγάλειου πολτού ή υδροξειδίου ή οξυχλωριούχου ψαλκού) αμέσως μετά το κλάδεμα, για μυκητολογικές ασθένειες και το βακτήριο των καρκινωμάτων της ελιάς
- Να σπείρουν βίκο ή κάποιο ψυχανθές για να τα ενσωματώσουν την άνοιξη σαν χλωρά λίπανση
- Να λιπάνουν τον Γενάρη με βιολογικά λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για καλή καρποφορία
*Ο χαλκός είναι εγκεκριμένο σκεύασμα στη βιολογική γεωργία και είναι από τα κυριότερα όπλα των βιοκαλλιεργητών και των παραδοσιακών καλλιεργητών. Σχεδόν όλα τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα που ψωνίζουμε από τη βιολογική λαϊκή ή φρουταρία της γειτονιάς μας έχουν ψεκαστεί με διάλυμα χαλκού για να αντιμετωπιστούν μυκητολογικές ασθένειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τελείως αθώο, καθώς είναι επιβλαβές όταν εισπνέεται, ερεθιστικό στο δέρμα και τα μάτια για τους καλλιεργητές. Επίσης είναι τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς. Ελπίζω να προσθέτω κάποια στοιχεία στον προβληματισμό της Γκέλης Βούρβουλη, σχετικά με τον χαλκό, που έθεσε στο σχετικό άρθρο της «Κάθε ελιά μετράει».
* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.