Big Olive: Αθήνα, ας ξανασυστηθούμε
Είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε αναγκασμένοι από τη ρουτίνα, καθημερινά προσπερνάμε φημισμένες και μη γειτονιές της πόλης για τις οποίες λίγα ξέρουμε ή, συχνά, αγνοούμε πλήρως. Μέσα στην τελευταία δεκαετία αρκετές ομάδες έχουν συσταθεί με αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να μας μάθουν καλύτερα την πόλη που ζούμε με τον πιο άμεσο τρόπο: περπατώντας την. Η πιο πρόσφατη αυτών, και πολλά υποσχόμενη, ακούει στο όνομα Big Olive.
Πρόκειται για μια φρεσκοσχηματισμένη ομάδα νέων, ορεξάτων ανθρώπων, που μετρά μόλις τρεις εβδομάδες ενεργής δράσης, και αναλαμβάνει περιπάτους ιστορικού, καλλιτεχνικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος πέριξ της Αθήνας - γιατί ακόμα και οι πλέον μυημένοι στα μυστικά του άστεως σίγουρα κάτι αγνοούν από την ιστορία και τους ανθρώπους του.
Εκ πρώτης όψεως οι περίπατοί τους ακούγονται λίγο - πολύ προβλέψιμοι. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι ιδιώτες και οι ομάδες που προωθούν παρόμοιες ενέργειες στο κλίμα "τουρίστας στην πόλη σου". Συνομιλώντας ωστόσο με τον Γιάννη Ζάρα, ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας, καταλαβαίνω πως στην περίπτωση του Big Olive τα πράγματα διαφοροποιούνται σημαντικά.
Η λογική τους βασίζεται στην ιδέα του edutainment (educational entertainment), που σημαίνει πως βασική επιδίωξη είναι σαφώς η επιμόρφωση όσων λαμβάνουν μέρος αφήνοντας όμως στην άκρη τις πληκτικές ξεναγήσεις και τη στείρα παρουσίαση - σε αυτό συμβάλλουν και οι open air διαλέξεις, δηλαδή αναλυτικές αναφορές στην ιστορία κάθε κτίσματος ή σημείου κατά τη διάρκεια της περιήγησής του σε αυτό. Σκεφτείτε τις σαν κάποιον καλά διαβασμένο φίλο που σας μαθαίνει όσα ξέρει συζητώντας.
Οι περίπατοι φέρουν τον χαρακτηρισμό private, που σημαίνει πως ένας μικρός αριθμός ατόμων - δύο ή τρεις - είναι αρκετός για να οργανωθούν. Το μέσο κόστος τους, περίπου 35 ευρώ κατ' άτομο, τους καθιστά ιδεώδες δώρο για φίλους που μπορεί να επισκέπτονται την Αθήνα σπάνια ή για πρώτη φορά. Αντί για ένα προσεγμένο γεύμα, γιατί όχι μία όμορφη περιήγηση, που θα συνδυάζει ασφαλώς και νόστιμες στάσεις, από “διαβασμένους” του είδους;
Η διάρκεια των περιπάτων δεν ξεπερνά τις τρεις ώρες - διάστημα ιδανικό, καθώς επιτρέπει μεν τη γνωριμία με αρκετά σημεία της πόλης, χωρίς ωστόσο να δοκιμάζει τις αντοχές των συμμετεχόντων. Άλλωστε, αν κάτι χαρακτηρίζει τις περιηγήσεις, αυτό είναι η ευελιξία και η προθυμία για επιτόπου αλλαγή πλεύσης.
Πολύτιμος συνεργάτης της ομάδας ο Νίκος Νικολαΐδης, ιστορικός, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την οργάνωση των περιπάτων. Ψάχνοντας κανείς την καλαίσθητη σελίδα τους, πέφτει πάνω στην άκρως ενδιαφέρουσα περιήγηση - γνωριμία με την ιστορία της Αθήνας όσο εκείνη διετέλεσε υπό οθωμανικό ζυγό. Βυζαντινές εκκλησίες, οθωμανικά αρχοντικά, τζαμιά, επίσκεψη σε οθωμανικά λουτρά είναι μερικές από τις ενδιάμεσες στάσεις ενώ, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να διαλέξουν την ολοκλήρωση της βόλτας με - τι πιο ταιριαστό - παραδοσιακό χαμάμ.
Στα του είδους μας, πολλά υποσχόμενος φαίνεται ο γαστρονομικού περιεχομένου περίπατος του Big Olive. Η ομάδα τον περιγράφει ως μία “κάψουλα γεμάτη με ιστορία, αρχιτεκτονική, πολιτισμό και ασφαλώς φαγητό”. Οι γευστικές δοκιμές ξεκινούν από πολυσύχναστες πλατείες και αγορές του κέντρου και μπορούν να καταλήξουν σε ιστορικά στέκια της αρεσκείας μας, όπως η ταβέρνα του Μεϊδάνη στη Σωκράτους.
«Το 60 με 70% όσων ενδιαφέρονται για τους περιπάτους είναι Έλληνες», αναφέρει ο Γιάννης. «Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αυτό που ονομάζουμε team building, δηλαδή την ευκαιρία για τα μέλη μιας επαγγελματικής ομάδας να αποκτήσουν δεσμούς και εκτός περιβάλλοντος εργασίας, περνώντας τον χρόνο τους δημιουργικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναλάβουμε να “συστήσουμε” την Αθήνα στους ομιλητές του TEDxAthens, στο τέλος Νοεμβρίου, με βόλτες στο κέντρο και γύρω από αυτό, κατά τη διάρκεια του event (Παρασκευή και Κυριακή πρωί, 29 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου).
Εν όψει λοιπόν σαββατοκύριακου, ας επανεξετάσουμε τα πλάνα μας: αν το κυριακάτικο πρωινό μας είναι ελεύθερο, τι καλύτερο από μια χορταστική, από κάθε άποψη, βόλτα στα βάθη της πόλης, γεμάτη μυρωδιές, γεύσεις και όμορφες εικόνες;
Για περισσότερες πληροφορίες, κρατήσεις και επικοινωνία με την ομάδα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα bigolive.org, καθώς και να παρακολουθείτε τα νέα τους από τη σχετική σελίδα στο facebook.