Γιορτινά: Πάπια με βύσσινα
Συνεχίζουμε τις γιορτινές ιδέες με ένα φαγητό ξεχωριστό που μένει αξέχαστο σε όσους το δοκιμάζουν. Ιδεώδες για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τέλειο για ανήμερα - εφόσον έχετε ταχθεί εναντίον της εν γένει βαρετής γαλοπούλας.
Υλικά
- 1 πάπια κομμένη σε μερίδες
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- ½ κούπα κρασί μαδέρα
- 800 γραμμάρια βύσσινα κομπόστα
- ½ κούπα κρασί πόρτο
- χυμός λεμονιού
- 3 κουταλάκια του γλυκού κορν-φλάουερ
Εκτέλεση
Τεμαχίστε την πάπια σε μερίδες, τρυπήστε πολλές φορές την πέτσα της μ’ ένα μαχαίρι και τηγανίστε τα κομμάτια της μέσα σε μια κουταλιά βούτυρο. Βγάλτε τα κομμάτια απ’ το τηγάνι και πετάξτε το λίπος που έχει μείνει μέσα σ’ αυτό. Ξαναβάλτε τα κομμάτια της πάπιας στο τηγάνι, τοποθετήστε το πάνω στη φωτιά και, αφού το σβήσετε με χυμό μισού λεμονιού, περιχύστε με το κρασί μαδέρα και το ζωμό από τα βύσσινα.
Βράστε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Όταν καταλάβετε ότι το κρέας έγινε μαλακό, βγάλτε πάλι τα κομμάτια απ’ το τηγάνι κι αφήστε το ζουμί να παγώσει. Έτσι θα μπορέσετε εύκολα να αφαιρέσετε ξανά το λίπος (μόνο αυτό) που θα έχει καθίσει σαν κερί πάνω απ’ το ζουμί.
Ξαναβάλτε το τηγάνι με το ζουμάκι στη φωτιά και προσθέστε το κρασί πόρτο (γλυκό κρασί) μαζί με τα κομμάτια της πάπιας. Βράστε για λίγο πάλι την πάπια σ’ αυτό το ζουμί (ώστε να ζεσταθεί καλά) και ξαναβγάλτε την.
Στο ζουμί που θα έχει απομείνει, προσθέστε τώρα τα βύσσινα και το κορν-φλάουερ διαλυμένο σε λίγο νερό. Μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα και πυκνώσει ελαφρώς, προσθέστε τη δεύτερη κουταλιά βούτυρο να γυαλίσει και κατεβάστε απ’ τη φωτιά. Σερβίρετε την πάπια περιχυμένη με αυτήν τη σάλτσα.
Τη συνοδεύω με άγριο ρύζι ή με σκέτο πουρέ ή με πουρέ λαχανικών.